A trecut neobservata, datorita umbrei produsa de coronavirus, ziua de 3 mai, zi internationala a presei libere.
Intr-un comunicat de pe sit-eul Guvernului Romaniei se scrie :
"Astazi presa din Romania este o parte componenta , necesara si utila vietii noastre cotidiene." Ca atare, ca cetatean liber al acestui stat am dreptul sa ma informez, sa informez, sa fiu informat si sa emit idei si pareri utile vietii noastre de zi cu zi. Aceasta in conditiile in care parteneriatul civil si moral intre oameni si institutii functioneaza normal . In cazul unor derapaje de comunicate preferentiale de pe sit-urile publice, de "ascunderea sub acoperire de lipsa semnal la telefon" a unor oameni publici, de lipsa de fair play in mediul informational , avem de-a face cu niste oameni rai intentionati, oameni care fac parte dintr-un mediu informational bantuit inca de coronavirus, strain noilor concepte de acum si principiilor generale in ale libertatii de exprimare.Renumele presei de a fi a patra putere in stat este pe deplin justificata doar prin pastrarea acestor concepte acceptate in practica internationala inca de pe vremea Cartei Drepturilor Omului . Astfel, in articolul 19 -Declaratia Universala a Drepturilor Omului – se spune ca "fiecare om are dreptul la libertatea exprimarii opiniilor precum si libertatea de a cauta , primi si raspandi idei independente de frontierele de stat". Ziua Internationala de sarbatorire a libertatii presei a venit si ca o propunere a asociatiei "Reporteri Fara Frontiere" inca din 1991.Apoi Hotararea Adunarii Generale din 1993 in baza Declaratiei de la Windhoek -Africa de Sud- , reluata de organizatia Rador, intregeste consideratia ca "presa libera este o componenta esentiala a societatilor democratice de azi."
Pe un loc de cinste in Pagina Ambasadei SUA este mentionat:
"Haideti sa sprijinim si sa incurajam jurnalismul independent si profesionist , liber de ingerinte politice si comerciale".
Ar trebui sa ne evaluam si politicienii nostri in functie de ceea ce fac si nu ceea ce declara.Pentru ca orice declaratie sa se faca in cunostinta de cauza, bazata pe ceva concret, asa cum in clasa I-a, incepi cu numaratoarea de la 1 la 10, cu aratarea concretului: degetele de la maini. Goana dupa stiri si titluri senzationale inseala, intocmai ca si in Povestile cu Pacala , cu mostenirea unei vaci la trei frati.Adica povestea spune ca "doi frati au facut care mai de care grajduri pentru a veni vaca la ei, seara, de la pasune. Al treilea, a facut un tarc cu verdeata si normal ca vaca a poposit acolo". Obtinuta cu sacrificii, libertatea presei nu inseamna confiscarea ei sub diverse pretexte. Inseamna ca oamenii din presa trebuie sa se substituie unor valori puse in slujba oamenilor bazate pe o informare reala in timp real ! Adica sa spunem lucrurilor pe nume !
Sa spunem lucrurilor pe nume!
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...