De cateva luni Parohia Ortodoxa din Marca se opune unui proiect de anvergura castigat de Primaria Marca (sala de sport de dimensiuni mari) destinat comunitatii, respectiv, tinerilor si scolarilor, nefiind de acord sa vanda terenul necesar viitoarei constructii.
Primaria comunei Marca a depus inca din anul 2006 la Compania Nationala de Investitii solicitarea si documentatia necesara aprobarii unei sali de sport. Unitatea de invatamant de aici nu dispune decat de o sala mica de gimnastica pentru orele de sport care nu raspunde tuturor nevoilor locale de pregatire si nici doleantelor locale de organizare de competitii si concursuri sportive.
Raspunsul favorabil din partea CNI a venit abia in acest an. „Spre surprinderea noastra, am primit aprobare nu cum am cerut noi, pentru construirea unei sali de tip mijlociu, de 32m/20m, ci de 52m/50m de mari dimensiuni, a precizat primarul Dumitru Rosan. In aceasta situatie trebuia sa schimbam amplasamentul. Pentru proiectul aprobat recent, pentru sala mare de sport, primaria nu avea teren, in domeniul public, decat la 2 km de scoala. Astfel ne-am gandit la varianta unui teren agricol aflat la 300 m de scoala din Marca, care insa era in posesia Parohiei Ortodoxe din localitate”.
Sala de sport, dupa placul popii
Chiar dupa ce am aflat vestea de la CNI, a explicat prim-edilul, ne-am consultat cu parintele din sat. Initial a acceptat, chiar era cu noi in primarie, in sala de sedinte. A fost de acord cu noi, chiar si in iulie cand am primit instiintarea scrisa de la CNI ca s-a aprobat proiectul pentru Marca. Nu stim ce s-a intamplat, ca dupa doar patru zile, duminica,in biserica, domnia sa s-a intors cu 180 de grade. A spus credinciosilor ca trebuie sa se intruneasca adunarea parohiala si doar apoi se va decide soarta terenului^.
Pentru a urma toti pasii legali, administratia locala a procedat la depunerea unei cereri catre biserica in favoarea obtinerii terenului necesar salii de sport, deoarece terenul apartinea bisericii. La data de 24 iulie 2009 Consiliul Local Marca si Primaria Marca a inaintat cererea nr. 1.595 catre Consiliul Parohial al bisericii din sat. Variantele avansate la acea data de catre administratia locala erau: • donarea catre comunitate a terenului Iclejie; • incheierea unui contract de vanzare-cumparare; • acceptarea unui alt teren in schimb. Consilierii locali au fost de acord ca terenul sa fie dat la schimb, in favoarea acestei variante au votat 8 consilieri din 11.
Amenintari de la altar
La aproape o luna, vine si raspunsul din partea bisericii, raspuns avand nr. 37 din 19 august 2009, prin care sa facea cunoscut faptul ca „in urma convocarii Adunarii parohiale din 09.08.2009 s-a decis ca terenul de la Iclejie sa nu fie instrainat”. Dar s-a lasat poarta deschisa variantei cu schimbul de teren. Dumitru Rosan s-a aratat foarte nemultumit de atitudinea clericului, care „duminica, in biserica, in loc sa se arate bucuros ca vin bani pentru comunitatea noastra, castig cu care nu putem decat sa ne mandrim, el a dezbinat lumea. A spus ca cine va semna in favoarea cedarii terenului si construirii salii de sport, va semna pe sufletul lui in fata altarului”. Mai mult, a sustinut reprezentantul autoritatii locale, au fost trei persoane caror nu li s-a dat voie sa participe inauntru in sedinta bisericeasca, care s-a tinut la Casa Parohiala. Este vorba de Ioan Patalau, Pavel Halmajan si Gheorghe Lup. La interventia a doi consilieri parohiali (Ioan Ardelean si Pavel Bruchental) care asa s-ar zice ca au polite de platit primarului si domnului Halmajan, preotul s-a inversunat si a decis sa nu mai cedeze terenul. In plus, din cauza amenintarii facute, in biserica, oamenii nu au vrut sa mai voteze si sa semneze in favoarea vanzarii terenului. Si asa, problema a ramas sa se rezolve la nivelul episcopiei”.
Sub presiunea timpului, a termenelor de pentru organizarea licitatiilor de executie, primarul Dumitru Rosan s-a adresat Episcopiei Salajului pentru a fi ajutat. In urma sedintei Consiliului Eparhial din 25 septembrie 2009 Episcopia a „aprobat concesionarea terenului solicitat in suprafata de 70 de ari si efectuarea lucrarilor pe care concesionarul le solicita in scopul investitiei, iar daca va fi nevoie, Consiliul Eparhial este de acord si cu vanzarea terenului respectiv”.
Preotul se eschiveaza
Din acest moment, s-a organizat sedinta de consiliul local, pe 28 septembrie tocmai pentru a putea face demersurile finale legate de tranzactia terenului necesar. „Dar parintele a refuzat sa participe la intrunirea noastra, tocmai pentru a nu ne ajuta si a obstructiona aceasta investitie atat de necesara comunitatii. Si asta in pofida faptului ca pana la urma, oamenii din sat, intrebati in biserica din sat de reprezentantul Episcopiei, preotul Vasile Rus, consilier eparhial, daca sunt de acord cu vanzarea terenului nu s-au manifestat contra”. De atunci, lucrurile s-au tot tergiversat, primaria nu a intrat in posesia terenului si este pe punctul fie sa piarda investitia, fie sa o construiasca la Popeni, la 2 km departare de scoala. „Numai comuna noastra a ramas fara de ajutorul si intelegerea bisericii, s-a plans Dumitru Rosan. Au fost in aceeasi situatie si Plopisul si Valcaul, dar acolo bisericile au donat terenul necesar sportului. Am mai avut discutii cu Parohia din Marca in urma cu ceva vreme chiar si atunci cind am dorit sa construim Caminul Cultural, dar nici atunci preotul nostru nu a cedat. In mod normal, noi deja trebuia sa demaram lucrarile de constructii, pentru ca licitatia de executie a avut loc pe data de 9 noiembrie a.c. Suntem foarte dezamagiti ca parintele nu ne ajuta, mai ales ca este vorba de un proiect atat de important pentru generatiile de azi si de maine. Chiar daca se va construi pana la urma acolo unde noi nu vrem, vom fi singura comuna din Salaj a carei sala de sport este la o distanta considerabila de lacasul de invatamant. Preotul este de parere ca ar fi mai bine sa se faca o biserica greco-catolica in locul salii de sport”, a subliniat edilul.
Pisica moarta, in ograda altora?
Unii, intre care si preotul, sunt de parere ca prim-edilul si grupul local al oamenilor de afaceri ar avea unele interese si ca vor profita de pe urma noii investitii. Reprezentantul acestora a replicat ca: „Nu avem interese personale si nu avem nimic de castigat de pe urma construirii salii de sport, din contra. Vom contribui benevol la constructia acestui imobil, la lucrarile de inceput. Le amintim unora ca la bugetul local cea mai mare contributie o platim noi si tot ceea ce se face pentru comunitate ne priveste in mare masura si pe noi”.
Curat pe maini, ca Pilat din Pont
„Vazand ca Episcopia Salajului sustine initiativa primariei Marca si ca din punctul lor de vedere terenul se poate vinde primariei, parintele o intors-o, vrand sa iasa basma curata. Spune ca el vrea sa se faca sala de sport, dar sustine ca consilierii parohiali i-au retras orice sprijin si nu mai are nici un drept de a instraina vreun bun al bisericii. Dar asa ceva nu poate fi adevarat, dupa ce a invrajbit lumea”, a precizat primarul de Marca.
Preotul din Marca „vasleste” contra comunitatii
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...