Romanii pot amana plata ratelor bancare cu 9 luni daca activitatea lor a fost afectata de criza provocata de raspandirea Covid 19. 

rn

De aceste facilitati vor beneficia atat persoanele fizice, cat si cele juridice. La cererea debitorului, aceste credite se pot suspenda pentru o perioda maxima de 9 luni, insa nu mai mult de 31 decembrie 2020. Debitorul poate opta, prin solicitarea transmisa creditorului, sa suspende obligaţia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand ratele de capital, dobanzi şi comisioane, pe o perioada cuprinsa intre una şi noua luni.
Bancile sunt obligate sa acorde suspendarea ratelor acelor debitori ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia grava generata de pandemia COVID-19. Cei care vor sa beneficieze de aceasta prevedere trebuie sa faca cerere in primele 45 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG.
Cei care si-au amanat plata creditelor ipotecare vor plati dobanda aferenta perioadei in termen de 60 de luni de la expirarea perioadei de amanare. Dobanda datorata de debitorii cu CREDITE IPOTECARE corespunzatoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendata NU se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci NU se vor adauga creditului.
Pentru persoanele fizice cu credite ipotecare, statul garanteaza dobanda pe 5 ani. in acest caz, dobanda este zero.
in 6 aprilie au intrat in vigoare normele pentru Ordonanta care amana ratele romanilor si ale companiilor cu pana la 9 luni. Cei care nu se vor descurca cu amanarea ratelor au la dispozitie incepand din 7 aprilie un portal unde ne pot scrie si o persoana le va raspunde.

rn

Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, ANAF ramburseaza TVA in valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acesti bani sa ajunga cat mai repede in economie. in martie, am rambursat TVA in valoare de 4 miliarde de lei.

rn

Guvernul a amanat termenul de plata pentru impozitele pe cladiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020.

rn

Am suspendat popririle si executarile silite facute de ANAF pentru creantele bugetare pe perioada starii de urgenta cu exceptia celor din cauze penale.

rn

Am prorogat termenul de depunere a situatiilor financiare, adica a bilanturilor anuale pana la 31 iulie 2020.

rn

Reprezentantii ANAF suspenda actiunile de control fiscal (a inspectiilor fiscale, a controalelor antifrauda) cu exceptia verificarilor ce pot fi efectuate de la distanta sau a cazurilor de evaziune fiscala unde sunt indicii in acest sens.

rn

ANAF a amanat termenul pentru depunerea declaratiilor de restructurare a creantelor bugetare pana la 30 octombrie 2020.

rn

Am suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu o suma de 100 de milioane, pentru a putea asigura sumele pentru achizitiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri precum Politia, Politia de Frontiera, Departamentul pentru Situatii de Urgenta sau Jandarmeria.

rn

Guvernul a prelungit valabilitatea voucherelor de vacanta, pentru a veni in sprijinul cetatenilor si a industriei de turism. Perioada de valabilitate a acestora expira in mai 2020, iar noi am prelungit posibilitatea ca aceste vouchere sa fie folosite pana in mai 2021.

rn

Discutam cu reprezentatii BERD un plan de dezvoltare economica post-criza. Este important sa repornim motoarele economiei imediat dupa ce trec efectele Covid 19.

rn

Guvernul a aprobat extinderea Sistemului Naţional Electronic de Plata, operabil de pe ghiseul.ro. Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin extinderea acestui portal, persoanele juridice, alte entitaţi fara personalitate juridica si persoanele fizice autorizate vor putea plati, pe langa taxe şi impozite catre bugetul de stat, şi alte obligaţii datorate altor instituţii publice (de exemplu, amenzi, tarife), daca acea entitate este inrolata in Sistemul Naţional Electronic de Plata (SNEP).

rn

Am introdus un mecanism de decontare a TVA cu control ulterior, prevedere ce va exista doar pe perioada starii de urgenta. Asta inseamna ca orice companie romaneasca isi va primi banii de la stat foarte rapid, urmand ca institutiile statului sa verifice legalitatea cererii in timp.

rn

Guvernul plateste concedii medicale scadente (prin CNAS) in valoare de 2,7 miliarde de lei. IMPORTANT de mentionat in cadrul dezbaterilor TV: Atunci cand am venit la guvernare am gasit restante lasate de guvernele PSD, in valoare de 2.7 miliarde de lei, ce nu mai decontasera firmelor concediile medicale de aproape un an.

rn

Decontam facturi pentru lucrari de constructii ale autoritatilor locale in valoare de 1,5 miliarde de lei.

rn

Firmele romanesti, inclusiv microintreprinderile, care platesc anticipat impozitul pe profit beneficiaza de o bonificatie de 5% sau 10%. De aceasta prevedere beneficiaza firmele care platesc impozitul pe profit pe primul trimestru pana la data de 25 aprilie 2020. Marii contribuabili vor avea o bonificatie de 5%, in timp ce contribuabilii mici si mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%. Bonificatiile se vor aplica si pentru companiile de turism si de alimentatie publica, privind impozitul specific unor activitati – pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020. 

rn

Guvernul sprijina anumite domenii specifice care pot sustine lupta impotriva raspandirii coronavirusului. Astfel, guvernul PNL a cerut Comisiei Europene scutiri de taxe vamale si TVA pentru companiile care importa produse destinate prevenirii si combaterii Covid 19, urmand ca CE sa emita decizia de aprobare la finalul acestei saptamani. Scutirea de taxe vamale si TVA va fi acordata pentru importurile de echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale, medicamente, efectuate de catre organizatii de stat, de organizatii caritabile sau filantropice. (Publicitate)