Asociatia Jurnalistilor din Salaj sustine demersurile Centrului pentru Jurnalism Independent.
Va prezentam scrisoarea deschisa adresata Guvernul Romaniei, Ministerul de Interne, Grupul de Comunicare Strategica, potrivit unui comunicat transmis de Daniel Sauca, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Salaj.
Companiile de media au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea activitatii:
CJI a inaintat o scrisoare deschisa Prim-Ministrului Ludovic Orban si Ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru:
Centrul pentru Jurnalism Independent atrage atentia Guvernului Romaniei asupra situatiei delicate in care se afla companiile de mass media, in special cele din presa locala, in situatia creata de pandemia de Covid-19 si face un apel pentru adoptarea de masuri financiare care sa le permita acestora continuarea activitatii editoriale pe perioada starii de urgenta.
In perioade de criza, un flux continuu si profesionist de informatii este vital pentru asigurarea bunei functionari a societatii. Doar prin informarea corecta si continua a publicului masurile de combatere a efectelor pandemiei pot fi aplicate cu succes. De aceea este imperios necesar ca mijloacele de informare in masa sa isi poata continua activitatea, pentru informarea publicului.
Masurile instituite in virtutea situatiei de urgenta au dus la o reducere semnificativa a veniturilor mass media, atat cele din publicitate, cat si cele din vanzari directe (in special in cazul presei scrise). In anumite zone, serviciile de distributie de publicatiii ale Postei Romane, deficitare si in vremuri normale, priveaza abonatii de serviciile pe care le-au platit si reduc rata de refacere a abonamentelor.
Legislatia actuala conditioneaza accesarea ajutoarelor financiare de trimiterea in somaj tehnic a unui numar de pana la 75% din angajati. Redactiile nu isi pot permite acesta masura, functionand deja cu redactii "contractate". Companiile de media au nevoie de sprijin financiar in conditiile mentinerii nivelului actual al activitatii. Publicul are nevoie de fiecare reporter, editor, cameraman sau fotojurnalist, aportul fiecaruia este important.
Facem apel la Guvernul Romaniei sa gaseasca acele solutii financiare si legale care sa asigure functionarea in continuare a redactiilor din Romania, pe toata durata situatiei de urgenta si in perioada post-criza, pana la revenirea situatiei la normal. Astfel de masuri nu au doar caracter comercial, ele afecteaza exercitiul dreptului la informare prevazut de Constitutia Romaniei.
Asociatiile industriei de media – precum BRAT sau ARCA – au prezentat deja propuneri pentru sustinerea activitatii. Adoptarea masurilor de sprijin pentru continuarea activitatii mass-media trebuie sa gaseasca echilibrul intre aceste propuneri si resursele publice, avand in centrul interesul public de libera circulatie a informatiei, vitala in aceasta perioada. Pentru aceasta, consultarea mass media, mici sau mari, centrale sau locale, este obligatorie, pentru a gasi acele solutii care sa satisfaca intregul spectru de nevoi ", potrivit unui comunicat al CJI, transmis redactiei Graiul Salajului, de catre Daniel Sauca, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Salaj.