Un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar pentru productia de usturoi va fi acordata cultivatorilor de usturoi , anul acesta.
Resursele financiare alocate in acest sens de la bugetul de stat depaşind 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro, potrivit unei Hotarari aprobate miercuri, 18 martie, de Executiv.
Reprezentantii Directiilor Agricole Judetene vor verifica cultura inainte de recoltare, cu evaluarea productiei.
Astfel, potrivit actului normativ se imbunatateste cadrul legal existent prin urmatoarele reglementari:
-Valorificarea productiei de usturoi se va face in perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune pana la data de 27 noiembrie;
-In vederea monitorizarii calitatii usturoiului care se ofera populatiei, potentialii beneficiari trebuie sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, ce va fi verificat de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara;
-Pentru acuratetea datelor privind suprafetele detinute si cultivate cu usturoi, se solicita beneficiarilor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere;
-Verificarea de catre reprezentantii DAJ a culturii, inainte de recoltare, cu evaluarea productiei;
-Procedura de inspectie si verificare se realizeaza de catre structura cu atributii in inspectii tehnice din cadrul MADR si se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in termen de maximum 10 zile de la data intrarii in vigoare a acestei hotarari.
Conditii: producatorii agricoli trebuie sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 mp si sa obtina o productie de minimum 3 kg usturoi/10 mp.
Cererile se depun pana la data de 15 mai 2020, inclusiv.