Un proiect care modifica Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor in sensul schimbarii cheltuielilor datorate de proprietari cu intretinerea lifturilor, din cheltuieli calculate la suprafata locuintei, in cheltuieli calculate la numarul de persoane din apartament va fi dezbatut de catre parlamentari.
Astfel, nu conteaza suprafata apartamentului, ci cati membri ai familiei respective folosesc zilnic un ascensor.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, "o persoana in varsta, care are in proprietate un apartament cu trei camere si ai carei copii nu mai locuiesc cu persoana respectiva, iar sotul acesteia a murit, trebuie sa plateasca actualmente mai mult decat o familie cu doi copii, care insa au in proprietate un apartament cu doua camere, desi acestia teoretic folosesc de patru ori mai mult ascensorul".
Cum se modifica Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor?
Art. 82 – (2): Cheltuielile repartizate dupa numarul de persoane reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, inclusiv a ascensoarelor precum si a intretinerii acestora; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
Art. 85 – Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; interfonul – partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Initial proiectul va fi dezbatut la Senat, insa pentru adoptarea acestuia, forul decizional este Camera Deputatilor.