Persoanele ce muncesc in sistemul de invatamant, de sanatate sau de protectie sociala au obligatia de a prezenta angajatorului un certificat de integritate comportamentala, document care sa ateste faptul ca nu au fost condamnati pentru fapte penale de natura sexuala.
Astfel, aceste modelele oficiale ale mai multor documente ce vor fi folosite in legatura cu registrul national al faptelor de natura sexuala, inclusiv al certificatului de integritate comportamentala, au fost publicate recent si sunt inscrise in Registrul agresorilor sexuali sunt continute in Hotararea Guvernului nr. 127/2020, document ce a publicat marti, 18 febriarie in Monitorul Oficial si ale carui prevederi se aplica din momentul publicarii.
Astfel, hotararea Guvernului contine, printre altele, modelul copiei de pe Registrul agresorilor sexuali, al extrasului din registru, al cererilor pentru eliberarea documentelor de mai sus, dar si al certificatului de integritate comportamentala.
Certificatul de integritate comportamentala, este cerut, incepand din vara acestui an, celor care lucreaza sau urmeaza sa lucreze in invatamant, sanatate, protectie sociala sau in oricare alta entitate, publica sau privata, a carei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane vulnerabile.
Din iunie 2019 a intrat in vigoare Legea nr. 118/2019, care stabileste ca datele celor condamnati pentru fapte penale de natura sexuala, indiferent de gravitatea acestora, sa fie inregistrate intr-o baza de date separata de cazierul judiciar, respectiv in Registrul agresorilor sexuali.
Fapte ca traficul de persoane, traficul de minori, exploatarea cersetoriei, prostitutia infantila, agresiunea sexuala, violul, hartuirea sexuala, pornografia infantila, incestul si altele sunt inscrise in registru.
Acesta este organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), administrat de unitatile politiei si contine, printre altele, codul numeric personal, numele, prenumele, prenumele parintilor, data si locul nasterii, numele purtate anterior si domiciliul autorilor faptelor de mai sus. Baza de date in care sunt inscrise infractiunile sexuale nu este publica, la ea avand acces doar angajatii MAI.
Persoanele inregistrate au o serie de obligatii, printre care si cea de a se prezenta la cel mult trei luni la politie si de a anunta politia inainte de efectuarea unor deplasari mai lungi de 15 zile, in afara localitatii de domiciliu.