Curand, inscrisurile sub semnatura privata vor putea fi folosite ca titluri executorii chiar si fara sa fie inscrise in registrele publice corespunzatoare, asa cum stabileste legislatia din domeniu in prezent.
Masura apare intr-o propunere legislativa inregistrata recent la Senat pentru dezbatere si care ar putea usura munca celor ce folosesc anumite categorii de astfel de inscrisuri.
Potrivit propunerii legislative de la Senat, ar urma sa dispara din legislatia momentului obligatia de a inregistra inscrisurile sub semnatura privata pentru ca acestea sa poata fi considerate titluri executorii.
Actualmente, dupa cum a fost stabilit cu trei ani in urma prin Legea nr. 17/2017, inscrisurile sub semnatura privata pot fi considerate titluri executorii doar daca sunt inregistrate in registrele publice. Exemple de registre publice sunt Registrul Comertului, Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, Cartea funciara si altele.
Inscrisurile sub semnatura privata, fie ca sunt scrise de mana sau redactate la calculator, sunt cele pe care le facem fara sa ne complicam cu anumite formalitati, precum autentificarea la notar. Acestea ne permit sa inchiriem lucruri, sa vindem, sa dam cu imprumut bani sau alte bunuri sau sa punem pe cineva sa ne reprezinte interesele.
Nota: Nu toate actele "de mana" pot fi titluri executorii. Mai exact, pot fi titluri executorii doar actele carora legea le recunoaste aceasta posibilitate.
Eliminarea conditiei legate de inregistrarea actelor "de mana" pentru ca acestea sa devina tituri executorii ar aduce, potrivit initiatorilor propunerii, o serie de beneficii celor care utilizeaza in mod frecvent astfel de documente.
Aplicarea acestei masuri va usura activitatea comerciala, care, in mare parte, se bazeaza pe circuitul financiar al cecurilor si biletelor la ordin in relatia cu furnizorii si clientii, iar eliminarea obligatiei de inregistrare ar reduce efortul pe care trebuie sa-l faca cei ce folosesc astfel de documente.
Astfel, dupa cum este subliniat in expunerea de motive ce insoteste propunerea legislativa, titlurile executorii sunt instrumente fundamentale in asigurarea functionarii mecanismelor din diferite domenii. "Ca urmare, in conditiile in care registrele publice nu sunt clar identificate in sistemul de drept romanesc, conditionarea executorialitatii unor instrumente juridice de un aspect fara o geometrie clar stabilita, care sa permita o conduita adecvata din partea beneficiarilor normei, determina o evidenta imposibilitate de adecvare, fenomen ce va genera o varietate de solutii", scrie in document.
Propunerile vor intra in vigoare dupa ce proiectul e adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.