Soferii aflati sub influenta alcoolului sau a substantelor stupefiante, precum si cei care nu detin permis de conducere, care provoaca accidente soldate cu moartea unei persoane vor fi incarcerati, obligatoriu, pentru o perioada de pana la 5 ani, potrivit unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi la Camera Deputatilor.

rn

Daca din accident a rezultat moartea a doua sau mai multe persoane, pedeapsa cu inchisoarea va fi de peste 7 ani.
Arestul la domiciliu si suspendarea pedepselor nu vor mai fi posibile in cazul soferilor vinovati de ucidere din culpa, daca acestia au condus beti, drogati sau fara drept de conducere.

rn

Conform noului Cod Penal, uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani, iar daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate. Deputatii vor insa sa se asigure ca cei care incalca flagrant si grav legislatia rutiera nu vor scapa doar cu pedepse simbolice.
Astfel, parlamentarii vor sa modifice Codul Penal, adaugand un nou alineat articolului 192, care prevede pedepsele pentru uciderea din culpa.

rn

Potrivit propunerii legislative, "daca fapta a fost savarsita de o persoana care nu detine permis de conducere sau care conduce un vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, nu se poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei sau orice forma de suspendare a executarii pedepsei".

rn

Deputatii sustin ca modificarea legislativa va avea drept efect ocrotirea relatiilor sociale referitoare la dreptul la viata prin aplicarea unor sanctiuni adecvate in raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpa retinuta in concurs cu infractiunea de conducere fara permis sau cu cea de conducere sub influenta alcoolului ori a substantelor psihoactive, aplicarea sanctiunii fiind necesara pentru disciplinarea destinatarilor legii.

rn

Printre efectele proiectului de act normativ se numara "crearea premiselor reducerii incidentei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpa in concurs cu infractiunea de conducere fara permis sau cu cea de conducere sub influenta alcoolului ori a substantelor psihoactive, precum si schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale fata de valorile sociale prin functia preventiv-educativa de a forma constiinta specifica de respect pentru valorile sociale constituite in jurul dreptului la viata si integritate al persoanei, ocrotite de legea penala".

rn

La momentul actual, potrivit Codului Penal, in cazul unui concurs de infractiuni realizat prin savarsirea infractiunii de ucidere din culpa si cea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere ori conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, legea permite posibilitatea ca persoanei vinovate sa i se aplice renuntarea la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

rn