Miercuri, 19 februarie 2020, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, in cadrul unei conferinte de presa a detaliat importanta proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Salaj, considerat ultimul tren si ultima oportunitate de acest gen pentru aductiunea apei potabile din lacurile de acumulare din amonte de Gilau.

rn

Sistem de aductiune de apa de 280 de km.

rn

Marc a pornit de la constarea ca resursa de apa potabila a judetului Salaj este una insuficienta, iar fenomenul de incalzire globala a inceput sa creeze dificultati, iar apa meteorica de la Varsolt nu mai este de ajuns, barajul fiind construit pentru alte necesitatii. "Daca ploua sau ninge avem apa, daca nu avem mai putina", a spus acesta care arata ca aceataproblema de 20 de ani nu-si a gasit rezolvarea, datorita faptului ca nu s-a gasit niciodata o sursa de finantare pentru proiectele care sa fie fezabile pentru beneficiar si pentru constructori. "Programul Operational Infrastructura Mare este singurul care poate sa acopere aceasta nevoie si asta datorita faptului ca autoritatile publice locale, ca si beneficiari al investitiilor de apa si canalizare, contribuie cu 2% din valoarea investitiilor. Cea mai mare parte o reprezinta fondurile europene, contributia Guvernului, contributia operatorului si 2% este contributia autoritatilor locale. Pentru noi, ca si judet, cea mai importanta investitie din acest pachet este sistemul de aductiune, care inseamna circa 280 de km de retea si care acopera necesarul de consum a unei populatii de circa 210-220.000 de locuitori. Practic prin unele reglaje, care se mai pot face, intreaga populatie a judetului va beneficia de apa din aceasta sursa" a spus Tiberiu Marc.

rn

Sursa de apa din lacurile de acumulare din amonte de Gilau, reteaua va intra in Salaj prin localitatea Dragu

rn

Statia de la care se va incepe pomparea si de unde incepe investitia conform lui Marc Tiberiu este in Odoboesti, o localitate de langa Cluj-Napoca. Astfel ca din reteaua de apa potabila din acest muncipiu, se va face alimentarea pentru Salaj, iar sursa pentru judetul Cluj reprezinta in principal lacurile de acumulare din amonte de Gilau. Marc a arataat ca prin acest proiect se face de asemenea, o reabilitare si modernizare a statiei de apa potabile de la Gilau, care este principala uzina de prelucrare a apei potabile pentru Cluj si totodata se realizeaza reabilitarea puturilor care sunt in localitatea Floresti.

rn

Reteaua va intra in Salaj, prin localitatea Dragu, dupa care se va ramifica in doua brate principle, una care va merge spre Jibou si Cehu Silvaniei si una care va merge spre Zalau, repectiv Simleu Silvaniei. De la aceasta conducta si de la cele doua ramificatii s-au proiectatextinderii, care sa mearga catre toate localitatile beneficiare. Astfel ca in judetul Salaj sunt 43 de UAT-uri, 43 de primarii si 98 de localitatii care vor beneficia de pe urma acestui proiect. Practic toate comunitatile cu o populatie de 50 locuitori vor beneficia de aceste investitii si alimentare cu apa.

rn

Au mai ramas 18 UAT-uri, care au sisteme construite in anii trecuti sau care au sisteme locale, iar 10 dintre ele au proiecte de alimentare cu apa, unele chiar de canalizare finantate din PNDL.

rn

Tiberiu Marc: "In 2023 peste 98% din populatia judetului va fi alimentata cu apa potabila in sisteme controlate".

rn

La finalul acestui proiect, despre care presedintele CJ Salaj, cred ca va fi in 2023, estimarea este ca peste 98% din populatia judetului va fi alimentata cu apa potabila in sisteme controlate, sisteme care vor fi in aria de operare a operatorului, vor fi controlate d.p.d.v fizic, chimic si microbiologic si protejate ca atare.

rn

Peste 80% din populatia Salajului va putea sa se racordeze la sisteme de canalizare.

rn

Pentru canalizare sunt eligibile doar aglomerarile care au o populatie echivalenta de peste 2000 de locuitori, ceea ce inseamna ca la nivelul judetului Salaj o aglomeratie este la limita intre localitatile Bobota si Sarmasag, unde se va construi si o statie de epurare prin acest proiect. Insa, exista deja proiecte de canalizare prin programul national de dezvoltare locala, care sunt in derulare pentru aproximativ 19 UAT-uri. Astfel ca, din estimarile Consiliului Judetean Salaj, o data cu finalizarea lucrarilor din proiectul finantat din POIM si din proiectele in derulare pe PNDL, peste 80% din populatia Salajului va putea sa se racordeze la sisteme de canalizare.

rn

"Ultimul tren si ultima oportunitate".

Marc Tiberiu a mai declarat ca, pe perioada viitoare, investitii de genul aductiuni nu ar mai fi posibile, practic am valorificat ultimul tren si ultima oportunitate de acest fel, ceea ce pentru judetul Salaj este vitala pentru ca asigura o apa de calitate, in parametrii constanti de debite. "Noi avem sisteme locale si in fiecare an, mai ales in anii secetosi au aparut probleme, pentru ca sursele lor erau in principal izvoare de coasta, care au debit fluctuant. Daca sunt precipitatii exista debit, daca nu sunt precipitatii apar probleme. Acesta investitie va compensa practic si aceste neajunsuri. Deci exista posiblitatea tehnica, ca si cei care au sisteme construite in decursul timpului, din diverse surse locale sau guvernamentale, din bani europeni sa poata, sa se branseze la sistemul de alimentare cu apa din acesta sursa. Exista capacitate de transport pentru ca si alte comunitati sa poata sa beneficeze de aceasta investitie si de calitatea apei care este superioara" a declarat Tiberiu Marc.

rn

Acesta a accentuat cat de importanta este calitatea apei brute: "daca apa bruta este de o calitate superioara, dintr-o clasa superioara 0 sau 1, atunci interventiile pentru potabilizare sunt mai putine, substantele care se utliteaza sunt mai putine, costurile sunt mai putine si sigur o calitate naturala a apei brute, face ca apa potabila pe care fiecare dintre noi o folosim sa fie cat mai naturala. Asta nu inseamna ca apa care acum este tratata la statia de la Varsolt ar avea probleme, de natura fizica, chimica sau bacteorologica, dar comparatia este intr-o apa de clasa 0, cea din lacurile de acumulare si o apa de clasa a doua spre a treia din acumularea de la Varsolt. Sunt diferente de calitate ale apei brute, care inseamna un proces de potabilizare care presupune, nu doar filtrari, ci si alte interventii, care se fac in statie, pentru a fi adusa la parametrii de calitate necesara.

rn

"A trebuit sa facem uz de toate argumentele, care sa convinga finantatorul ca pentru judetul Salaj investitia este o problema de supravietuire"

rn

Marc a mai aratat ca a dorit sa accentueze acest subiect al aductiunii, pentru ca se vorbeste de prea multa vreme de el si ca la un moment dat parea o cauza pierduta. "Chiar a fost un moment in perioada de proiectare in care finantatorul, a cerut informatii suplimentare, nu o data, ci de mai multe ori, pentru partea de aductiune, nefiind in obiceiul finantatorului sa finanteze astfel de proiecte, ci extinderi de retele, de apa de canalizare si mai putin sisteme de aductiune. A trebuit sa facem uz de toate argumentele, care sa convinga finantatorul ca pentru judetul Salaj investitia este o problema de supravietuire" a spus presedintele CJ Salaj care a indicat ca este suficient sa ne uitam afara, pentru ca sa intelegem cam ce an poate fi anul 2020, din d.p.d.v al precipitatiilor si al viabilitatii unor sisteme care nu au o sursa constanta a debitelor.

rn

"S-a adeverit faptul ca speranta este ingerul bun al proiectelor, este echivalentul investitiilor de dezvoltare pe patru ani a Consiliului Judetean"

rn

La nivel regional, Marc Tiberiu spune ca este proiectul cu cea mai mare valoare dintre proiectele de utilitati, pentru ca anvelopa totala a proiectului la nivel regional este de circa 2 miliarde de lei si nici un proiect nu are impact atat de mare ca si acesta. El si-a exprimat speranta ca o data cu semnarea primului contract de executie, celelalte sa urmeze in imediata perioada. Din ce stie el, sunt in perioada de ofertare si alte proiecte care vizeaza judetul Salaj, inclusiv aceasta conducta de care depind proiectele celelalte. Astfel ca Zalau si Jibou vor fi beneficiare in perioada imediat urmatoare a unor contracte de executie. "Cam asta a fost epopea acestui proiect, am multumirea personala ca s-a adeverit faptul ca speranta este ingerul bun al proiectelor, acest fiind un subiect mult discutat. Pentru a ne face o imagine despre valoarea proiectului numai pentru Salaj, Tiberiu a aratat ca este echivalentul investitiilor de dezvoltare pe patru ani a Consiliului Judetean, cam asta ar fi fost efortul financiar pe care l-asi putea compara cu acest proiect".