Numarul socant al cazurilor de cruzime la animale raportate in fiecare zi este doar o mica parte dintre cele care se petrec, de fapt, in realitate pentru ca cele mai multe cazuri, din pacate, nu sunt niciodata raportate.
Romania este unul dintre statele lumii care sanctioneaza cruzimea impotriva animalelor prin Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor.
Persoanele care au un animal in grija sunt obligate sa asigure acestuia, in functie de nevoile specifice, un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare suficienta ingrijire si atentie asistenta medicala.
Faptele considerate de cea mai inalta gravitate, atrag sanctiuni penale (de la trei luni la un an de inchisoare sau amenda).
Este INTERZIS ca detinatorii de animale sa aplice rele-tratamente asupra acestora, precum: lovirea, schingiuirea si alte asemenea cruzimi.
Totodata, fapte de gravitate mai redusa decat cele de mai sus pot fi sanctionate cu amenda contraventionala, de la 1.000 la 3.000 de lei.
Dintre faptele care constituie contraventii, enumeram:
a) nerespectarea dispozitiilor care prevad obligatiile de a asigura un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare suficienta ingrijire si atentie asistenta medicala.
b) folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme si in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri;
c) abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;
Cele mai comune victime:
Animalele a caror abuz este cel mai frecvent raportat sunt cainii, pisicile, caii si animalele care sunt crescute pentru foloasele pe care le ofera, pentru mancare, pentru imbracaminte sau pentru orice alt scop.
Angajamentul etic sau convingerea morala in privinta drepturilor animalelor, mediul inconjurator, sanatatea umana si griji religioase sau spirituale au fost unele dintre motivele pentru care unii oameni au hotarat sa adopte un stil de viata denumit vegan din care este interzisa folosirea a orice fel de produs animal, fie mancare, fie haine sau alte accesorii.
Cruzimea impotriva animalelor se pedepseste
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...