rn
Ilie Gorgan, presedintele sindicatului pensionarilor din Salaj: "De ce frizeriile din judetul Salaj nu au voie sa barbereasca barbati?"
rn
Miercuri, 19 februarie 2020, in cadrul sedintei Comitatului Consultativ de Dialog pentru Persoane Varstnice de la Perfectura, Ilie Gorgan, presedintele sindicatului pensionarilor din Salaj, care numar 12.500 de membri, a ridicat o problema "dureroasa" din punctul acestuia de vedere, care de ce sa nu o spunem oarecum o impartasim. "Foarte multi pensionari m-au intrebat ce s-a intamplat, de ce frizeriile din judetul Salaj nu au voie sa barbereasca barbati" a spus Gorgan in fata comitatului condus de prefectul Virgil Turcas. "Am fost si eu la trei frizerii- a continuat Gorgan- ca sa ma conving, sa vad daca e adevarat ce mi s-a reclamat si mi s-a spus ca au ordin sa nu barbereasca, numai sa tunda. Nu pot sa inteleg ce se urmareste prin aceasta masura"
rn
rn
Chemata in cauza, in calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas a declarat ca nu exista o asemenea solicitare din partea Directiei. "Pentru cei care se barbieresc exista procedura, ei au posibilitatea de a folosi lama de unica intrebuintare, exista briciul care poate sa fie dezinfectat si sterilizat, a declarat Marincas, care a concluzionat ca nu se pune problema ca sa existe o astfel de masura. La insistenta lui Gorgan de a se documenta, "pentru ca asa au spus frizerii", ca "au primit ordin sa nu mai barbereasca", ordin primit de la "Ministerul Sanatatii", directorul DSP Salaj a asigurat ca nu exista asa ceva si ca iesita de la sedinta se opreste la prima frizerie pentru averifica acestaspect.
rn
In calitate de spectatori "din spate", la sedinta de comitat, am concluzionat ca problema este la frizeri, care nu mai ofera aceste servicii, ori pentru ca nu mai avem frizeri clasici, capabili de folosi briciul si care vedem ca au cam disparut, ori pentru ca nu este atractiva din punct de vedere financiar, adica implica prea mult timp un barberit cu briciul, decat un tuns rapid cu masina electrica.
rn
"Sunt oameni care din cauza faptului ca au mainile amputate, nu se pot barberii, ei personal"
rn
Constatarea lui Gorgan a pornit de la faptul ca sunt oameni care au mainile amputate si nu se pot barberii ei personal, astfel camergeau la aceste frizerii, pentru a se barberi si aranja, iar acum nu mai pot face acest lucur. Avand in vedere ca se trateaza de persoane varstnice, ce solicita astfel de servici, prefectul Virgil Turcas vrea sa vada daca exista frizerii, care afiseaza aceste servici, dar din comoditate nu le executa. Daca acestea fac o diferenta intre clientii care se adreseaza pentru aceste servicii, directorul DSP Ligia Marincas, a declarat ca este o problema, dar ca nu-i poate obliga sa faca aceste servicii daca frizerile nu ofera aceste servicii si nici nu le afiseaza.
rn
Beneficiile folosirii briciului asupra pielii.
rn
Unii considera ca în timpul barbieritului cu briciul sunt exfoliate si îndepartate celulele moarte din stratul exterior al pielii, facând acest lucru, daca nu zilnic, macar din cand in cand, desi la prima vedere ar parea o agresiune asupra tenului, aceasta interventie ar forta pielea sa produca celule pentru regenerare. Aceasta s-ar traduce pintr-o piele mult mai fina si întinerita, lucru pe care cei care au folosit barberitul traditional cu briciul l-au putut constata pe propria piele si pe care atat din lipsa de experienta, dar si din lipsa de frizeri clasici e mai greu de experimentat.