Pana la 15.000 de euro din partea statului ar putea primi cei care doresc sa-si imbunatateaca locuintele din punct de vedere energetic, printr-un nou program anuntat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Acesti bani ar putea fi folositi pentru achizitionarea de centrale pe peleti, ferestre izolante, leduri sau panouri solare.
Programul Casa Eficienta Energetic ar putea demara, pentru prima data, in decursul acestui an, potrivit unei declaratii a ministrului Mediului, Apelor si Padurilor. Prin intermediul acestui program, AFM ar putea finanta cu pana la 15.000 de euro o locuinta.
"Avem un buget total de 429 de milioane de lei si ne-am programat sa avem intre 6000 si 8000 de beneficiari", a precizat ministrul Mediului.
Programul Casa Eficienta Energetic ar urma sa finanteze sisteme de incalzire, iluminat ecologic si sisteme de izolatie termica. Mai mult, programul s-ar putea adapta la ceea ce ii lipseste fiecaruia. Asta inseamna ca cei care vor sa isi eficientizeze energetic locuintele vor putea cumpara fie doar o categorie de sisteme, fie toate tipurile de tehnologii enumerate anterior.
Programul nu se adreseaza numai persoanelor fizice. Institutiile publice ar putea accesa si ele fonduri pentru achizitionarea de echipamente eficiente energetic.
Pentru acestea, bugetul va fi separat si este calculat la 384 de milioane de lei.
Anterior s-au mai desfasurat programe similare. Unul dintre acestea s-a desfasurat inclusiv in 2019 si s-a numit Casa Verde. Prin intermediul acestuia, statul roman finanta instalarea de sisteme fotovoltaice, pentru generarea de energie electrica din surse total ecologice. Un altul, numit Casa Verde Plus, viza achizitionarea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al cladirilor.
Programul Casa Eficienta Energetic nu se aplica momentan. Initial trebuie sa fie inclus intr-un proiect de act normativ, adoptat de autoritati si publicat in Monitorul Oficial.