Marti, 18 februarie 2020, primarul orasului Zalau Ionel Ciunt a prezentat in cadrul unei conferinte de presa, bugetul pe anul in curs. La conferinta au mai fost prezenti viceprimarul Teodor Balajel, administratorul orasului Calin Fort si directorul executiv economic din cadrul Primariei, Cuibus Mariana
rn
Bugetul va fi votat de CL pe 20 februarie 2020, fara cresteri de taze si impozite locale
rn
La intocmirea bugetului pentru acest an care va fi votat de catre Consiliul Local in sedinta ordinara din 20 februarie 2020, primarul Ionel Ciunt a declarat ca s-a tinut cont de anumite principii, probabil si din considerente electorale, ca sa nu creasca taxele si impozitele locale, sa se mentina scutirile, bonificatile si gratuitatile cel putin la nivelul anului 2019 si bugetul de la sectiunea de dezvoltare sa fie mai mare decat cel de la sectiunea de functionare.
rn
Sectiunea de dezvoltare mai consistenta cu 3 milioane de euro
rn
Ciunt a explicat, in ce priveste sectiunea de dezvoltare, ca bugetul pentru aceasta sectiune a vrut sa fie mai mare pentru a putea continua proiectele pe fonduri europene incepute si care acum sunt in derulare, sa dezvolte proiecte noi precum cel in evalure si in faza precontractuala (pietonalizarea strazii Unirii, reabilitarea platoului de marmura si piata Iuliu Maniu). Tot in cadrul acestui proiect este cuprinsa si reabilitarea drumului judetean 191 (drumul care cuprinde strada Porolissum- strada Moigrad-ului). La fel in stadiul de evaluare si in faza precontractuala se afla iluminatul public etapa a 2-a si cinci zone in care se vor reface terenurile degradate.
rn
Primarul mai spune ca s-a dorit ca sectiunea de dezvoltare sa fie mai consistenta, decat sectiunea de functionare pentru a se asigura si finantarea celor sase proiecte propuse prin bugetarea participativa. Ciunt a declarat ca s-a alocat suma de 1 milion de lei pentru proiectele calificate pentru finantare, precum padure urbana, pictura murala exterioara, realizarea unor spatii de depozitare temporara a masinilor neutilizate, statuia Szikszai Lajos ( o alta statuie maghiara care sa impodobeasca orasul aflat sub administratie romaneasca), trecere de pietoni 3D, demolarea punctului termic 14 din Porolissum si amenajarea unor locuri de parcare si baie comunala sociala.
rn
Venituri estimate in crestere cu 18,6 milioane lei
rn
Primarul a mai explicat ca bugetul are doua componente de venituri si cheltuilieli. Venituri estimate pentru anul 2020 sunt mai mari decat in anul 2019 cu 8.742.000. Aceste venituri in quantum sunt de 2.244.475, 62 lei, ceea ce inseamna in euro aproape 52,1 milioane euro. Daca anul trecut executia bugetara era de 33, 4 milioane euro, in acest an primarul estimeaza la venituri o crestere cu 18, 6 milioane euro in plus. Cea mai consistenta parte din acest plus, o reprezinta sursele atrase din fonduri europene (67.882.000 lei), iar diferenta inseamna venituri proprii si venituri curente.
"Am transformat in euro bugetul pentru anul acesta, pentru a se avea o imagine vis-a-vis de contractele pe care le-a semnat Primaria Municipiului de aproape o suta milioane euro" a explicat Ciunt jurnalistilor prezenti, care a arata ca, contractele semnate pe bani europeni inseamna bugetul Zalaului pe aproape trei ani, atat in ce priveste parte de functionarea. cat si cea de dezvoltare.
rn
La cheltuieli, pentru inceputul anului administratia Ciunt si-a propus suma propusa 244. 475, 62 lei exact ca si suma propusa pentru venit. In ce privste capitolul cheltuieli din buget, acesta este impartit pe doua sectiuni cel de functionare si cel de dezvoltare.
rn
Sectiunea de functionare, probleme la asistenta sanitara
rn
Anul acesta, suma alocata sectiuni de functionare este de 116.603.000, aproximativ 24, 8 milioane de euro, mai mica cu aproape 3 milioane de euro decat sectiunea de dezvoltare.
rn
Primarul a tinut sa explice ce inseamna sectiunea de functionare "pentru ca foarte multa lume intelege doar salariile care le iau angajatii din primarie si din unitatile subordonate", insa mai inseamna cheltuieli de personal pentru functionarii din primaria Muncipiului, pentru politia locala, pentru evidenta populatiei, pentru cresa, pentru Directia de Asistenta Sociala, pentru cei care lucreaza la baze sportive, la Casa de Cultura (Municipala), pentru asistentii personali si indemnizatile persoanelor cu handicap. De asemenea, mai inseamna bursele scolare, care in acest an sunt de 1.560.000 lei, tichete de cresa, cheltuieli materiale cu utilitati pe infrastructura scolara (inventar, constructii), subventii pentru transport calatori gratuit (elevi si pensionari) in valoare de 13 milioane de lei. Tot la functionare intra si activitatile culturale, in acest an suma alocata creste cu 25 de mii de lei, de la 50 de mii la 75.000 de lei. La "sportul pentru toti" de la 43 de mii de lei anul trecut se ajunge anul acesta la 75.000 de lei. Tot aici, la sectiunea de functionare intra cheltuielile cu asistenta sociala, unde Ciunt a tinut sa faca o precizare, ca avem 155 de asistenti personali si 527 de persoane cu hanidcap, persoanele care sunt platite indemnizatiile conform reglementarilor locale. In anul 2019 costurile pentru asistenta sociala au fost asigurate 100% din TVA (Taxa pe Valoare adaugata), alocat de la bugetul de Stat pentru acest tip de cheltuiala, in acest an s-a primit de la bugetul de Stat doar 50% din suma necesara pentru cheltuielile cu asistenta sociala. Suma necesara pentru anul 2020 pentru asistenta sociala este de 14.520.000 de lei, de la Stat au fost reparizate suma de 7.252.000, primaria pune 10% din suma totala (1.452.000), ceea ce insemana ca pentru asistenta sociala suma va fi de 8.704.000 lei, suma care conform lui Ciunt va asigura nevoile pe acesta zona in Municipiul Zalau pe o perioada de aproximativ 7 luni. "Sigur ca asteptam o rectificare bugetara, care sa ne asigure si diferenta asa cum zice legea, diferenta de 40% de la bugetul de stat" a declarat ediliul. Pe zona de asistenta sociala, primarul Ionel Ciunt a mai facut precizarea ca, beneficiari de ajutor social in Municipiul Zalau sunt 88 de persoane, din care 55 de persoane sunt scutite a presta munca, iar 33 persoane apte de munca presteaza munca in folosul comunitatii, in baza unei HCL, pentru a-si primi ajutorul social. La cantina de ajutor social beneficiari sunt 85 de persoane, din acestea 84 sunt scutite de a presta munca si exista o singura persoana apta de munca care presteaza munca in folosul comunitatii.
Cheltuieli de dezvoltare pentru finalizarea unor proiecte 27, 2 milioane de euro
rn
Pentrul anul 2020, cheltuielie de dezvoltare sunt de 127.871.000 milioane, adica aproximativ 27, 2 milioane euro, cu trei milioane de euro mai mult decat pe cheltuielile pe sectiunea de functionare si mai mult cu 18,6 milioane euro decat in 2019. Cu acest buget, primarul a declarat ca se va finaliza cresterea eficientei energetice pentru cinci blocuri din cele 31, din acestea 11 au fost deja finalizate, iar noua lifturi vor fi reabilitate, unele chiar vor fi inlocuite. Tot din acest buget, primarul spune ca se va finaliza cresa din cartierul Bradet unde vor fi 55 de locuri, cinematograul "Scala", reablitarea parti carosabile si pistei de biciclete pe trotuarele de pe strada Gheorghe Doja, pe str. Simion Barnutiu si cele zece spatii verzi
rn
Pe baza acestor cheltuieli de dezvoltare, in acest an conform lui Ionel Ciunt vor fi finalizate proiectele de cresterea eficientei energetice, la cinci unitati de invatamant: Liceul de Arta Ioan Sima, Liceul Refromat Wesseleny, Liceul Ortodox Sfantul Nicolae, Liceul sportiv Avram Iancu si Liceul Mihai Viteazul. Tot anul acesta urmeaza sa se se finalizeze centru de zi pentru copii prin reabilitarea punctului termic de pe strada Pietris.
rn
Ciunt a mai spus ca va fi finalizata si modernizata extinderea retelei de iluminat public, etapa 1 (un proiect de 5 milioane de euro, care ar putea sa inceapa peste doua saptamanii). Vor fi finalizate statiile de incarcare pentru cele 20 de autobuze electrice care urmeaza sa fie livrate din Cehia, dar si pentru vehicole electrice. Pentru atuobuze se vor realiza 26 de statii cu incarcare rapida, 20 cu incarcare lenta, iar pentru vehicolele electrice patru statii, doua in parcare la Sala Sporturilor si doua in parcarea din spatele primariei.
rn
rn