Renate Weber, avocatul Poporului, a declarat ca sesizarea la Curtea Constitutionala a Ordonantei de Urgenta care dadeau spitalelor private acces la bani publici, potrivit Digi24.
In plus, Avocatul Poporului ar putea decide saptamana aceasta daca va sesiza sau nu Curtea Constitutionala in legatura cu Ordonanta de Urgenta privind alegerile anticipate.
Avocatul Poporului considera ca propunerile privind liberalizarea programelor nationale de sanatate, incluse in acest proiect de ordonanta pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, ar trebui discutate si votate in procedura parlamentara obisnuita si ca acestea sunt facute "fara a asigura echilibrul in sistemul sanitar" si fara garantii prin care "sa se evite inechitatile dintre sistemul public si cel privat".
Renate Weber, Avocat al Poporului, a atras atentia ca proiectul Ministerului Sanatatii contine o nota de fundamentare sumara si nu prezinta niciun studiu de impact care sa arate efectele economico-financiare, dar si sociale ale acesteia. Avocatul Poporului vorbeste si de un posibil conflict de interese.
"Odata cu intrarea in vigoare a modificarilor propuse, medicii coordonatori ai programelor de sanatate din unitatile sanitare, adica specialistii care fundamenteaza intreg procesul de contractare si achizitii, nu au nici o interdictie in a activa atat in unitatile publice, cat si in cele private, care deruleaza programe nationale de sanatate", considera Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului mai spune ca exista riscul ca masurile propuse prin proiectul de ordonanta sa accentueze "criza deja existenta" in sistemul de stat, iar o alta consecinta ar putea fi "impovararea excesiva a pacientilor care, fiind nevoiti sa apeleze la serviciile medicale private, ar suporta costuri suplimentare determinate de imprejurarea ca statul nu deconteaza diverse taxe (ex. servicii hoteliere)".
Potrivit proiectului Ministerului Sanatatii, serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se vor derula "in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente si dispozitive medicale".
Initiativa Ministerului Sanatatii de modificare a legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care propune liberalizarea programelor nationale de sanatate si extinderea acestora in sistemul privat, a starnit reactii diverse, cei care se opun vehement sunt PSD si sindicalistii de la Sanitas.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii vor o distinctie clara intre propunerea lor, de liberalizare a programelor nationale, si "privatizarea" sistemului de sanatate, o confuzie despre care ei spun ca ar fi intretinuta in mod intentionat de cei care resping propunerea, politicieni si sindicalisti.
"De cate ori se reformeaza ceva in medicina, se scoate aceasta utopie a privatizarii", a declarat ministrul Sanataţii, Victor Costache, intr-o conferinta de presa, pe 27 ianuarie.
Victor Costache spune ca modificarile au in intentie ca pacientul sa fie pus "in centrul sistemului" si sa fie lasat sa aleaga intre sistemul de stat si sistemul privat.
Avocatul Poporului ataca la CCR ordonanta pe sanatate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...