Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a adoptat un raport privind Romania, care analizeaza in ce masura tara noastra respecta criteriul deficitului bugetar prevazut de Tratatul de la Maastricht. Declansarea procedurii de deficit excesiv (EDP) este justificata, potrivit raportului. Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3 % prevazuta de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) pentru anii 2019, 2020 si 2021.

rn

In vizorul Comisiei se afla in special noua lege a pensiilor, prin care pensiile s-au majorat cu 15% in 2019, urmate de o noua majorare, de 40%, prevazuta pentru septembrie 2020.

rn

„Din cauza calendarului de implementare, legea va majora semnificativ cheltuielile publice privind pensiile intr-o perioada scurta de timp. Este principalul motor al cresterii rapide prevazute pentru bugetul general si al riscurilor ridicate pentru sustenabilitatea fiscala”, se arata in explicatiile Comisiei.

rn

Cand anul trecut presedintele Romaniei, Klaus Iohannis putea refuza promulgarea acestei legii, dar din motive electorale (castigarea unui nou mandat) nu a facut-o, a delclarat ca a promulgat legea pensiilor pentru faptul ca Viorica Dancila l-a asigurat ca Guvernul are bani pentru aceste majorari.

rn

In prezent, Comisia Europeana vrea ca deficitul sa scada in 2020 sub 3%, insa Ministrul Finantelor, Florin Citu a declarat ca acest lucru nu este posibil. Declaratie pe care nu avem de ce sa nu o credem mai ales ca ne aflam intr-un alt an electoral, in care, indiferent de partid, va conta mai mult castigarea alegerilor, decat declansarea acestei proceduri si a consecintelor care vor decurge din aceasta.