rn
Sambata 15 februarie 2020, la Zalau, intr-un oras resedinta de judet, care inca mai asteapta un cinematograf decent, in care oameni sa se poata bucura de un film la sfarsit de saptamana, a avut loc un eveniment deosebit, proiectia filmului "Cardinalul” in regia lui Nicoale Margineanu. Proiectia a avut loc in Sala Transilvania, plina de zalauani dornici sa vada, in sfarsit, un film despre o figura nu doar biserceasca, cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, ci si una istorica care alaturi de episcopul ortdox Miron Cristea, a dat citire la 1 decembrie 1918 in fata multumilor de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, proclamatiei de unire a Transilvaniei cu Regatul Romaniei.
rn
rn
“Ma bucur ca institutia, pe care o conduc, Centrul de Cultura si Arta Salaj, impreuna cu Casa Municipala de Cultura si Primaria Muncipiului Zalau, cu sprijinul scriitorilor Marta Petreu si Falvius Lucacel va pot oferi acest moment” a declarat Daniel Sauca in fata celor prezenti, inaintea proiectiei si care a facut introducerea pentru criticul de film, Ioan Pavel Azap, cel care a introdus publicul in filmografia regizorului Nicolae Margineanu, prezent la eveniment. “Mi-a revenit la sfarsit de cariera aceasta sansa, de a face un film despre Iuliu Hossu si am fost foarte foarte bucuros ca am reusit sa fac acest film. E un destin de exceptie, pornind de la primul razboi mondial, ca preot militar, tot razboiul apoi a ramas in Ardealul ocupat de maghiari din vremea lui Horty, suportand umilintele alaturi de credinciosi lui, iar in momentul, cand dupa razboi a venit comunismul, a facut intai cinci ani de inchisoare in temnita Sighetului, temnita de exterminare, unde din cei sase episcopi greco-catolici, trei au murit acolo. El a reusit sa supravietuiasca si a mai facut 17 ani de domicilu fortat la Manastirea Caldarusani, unde a trecut la cele vesnice, ca martir al neamului romanesc. Ce mai impresionat atat de mult la episcopul Hossu si la ceilalati prelati, faptul ca au reusit sa lupte cu foarte multa smerenie, dar cu foare multa determinare ”a spus regizorul in prezentarea filmului.
rn
rn
La sfarsitul proiectiei regizorul a raspuns la intrebarile celor prezenti, printre care si la intrebarea directoarei de la Directia de Cultura Salaj, Doina Cocis cu privire la reusita de a realiza acest film intr-un timp, atat de scurt, 20 de zile. “Timpul a fost scurt pentru ca bani au fost putini, dar pregatirea a fost mai lunga”a declarat regizorului Nicolae Marginean care nu a ascuns faptul ca anumite personaje din film sunt personaje inventate, precum cel al poetului si cel al sorei directorului de temnita. Aceasta confesiune ne arata ca filmul este o viziune a regizorului, care nu are pretentia de a fi o relatare fidela a celor petrecute in viata grea incercata a cardinalului, ci are meritul, pe care il recunoastem deplin, de a transpune pe pelicula, o figura importanta a neamului romanesc, alaturi de Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu, pe care cardinalul ii intalneste dupa gratii, dar care ca si el, au refuzat compromisurile cu bolsevici platind cu viata.