Sambata, 15 februarie 2020 a avut loc o conferinta de presa organizata la sediul Prefecturii conduse de Virgil Turcas, la care a participat alaturi de Ministrul Transporturilor Lucian Bode, directorii de la CNAIR -Florin Scarlat si de la DRDP Eugen Cecan. In cadrul conferintei pe langa alte subiecte ministrul Transporturilor Lucian Bode a anuntat ca "dupa ani si ani de asteptari", cu o zi inainte, pe 14 februarie, s-a ajuns la ultimul termenul, pana la care ofertanti au putut depune oferte pentru realizarea proiectului tehnic si executia variantei ocolitoare a Zalaului etapa a doua.
rn
Bode: " Pentru guvernarea PSD, soseaua ocolitoare a Zalaului nu a fost o prioritate"
rn
Bode a atacat fosta guvernare PSD spunand ca aceasta varianta ocolitoare nu a fost o prioritate, deoarece CNAIR trimitea solcitari de clarificari catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) si nu primea raspuns cu saptamanile. "Preocuparea mea a fost una constanta si nu am permis nici unei institutii a Statului sa-si bata joc de acest obiectiv a declarat Bode.
rn
"Dupa cum stiti acest proiect are asigurata finantarea din fonduri europene nerambursabile, in bugetul pe anul 2020 am prins întreaga suma necesara, avem asigurata finantarea integrala pe acest obiectiv, de altfel il aveam si pe anul trecut, daca lucrurile nu se blocau intre firma de proiectare si DRDP " a mai spus Bode. Ministrul l-a invitat pe directorul general CNAIR Florin Scarlat sa vorbeasca despre reluarea procerdurii si despre cei care au depus ofertele si despre calendarul estimativ pentru saptamanile viitoare.
rn
Scarlat, CNAIR: "o singura oferta, o asociere dintre o firma din China Sinohydro si o firma din Romania"
rn
Conform lui Scarlat, dupa o tentativa de licitatie la sfarsitul anului trecut, la care s-a depus o singura oferta incompleta, a fost nevoie de reluarea licitatie pentru varianta ocolitoare a Zalaului. Astfel ca dupa inchiderea perioade de depunere a ofertelor a fost depusa o singura oferta, o asociere dintre o firma din China Sinohydro si o firma din Romania, un consortiu care a incarcat oferta tehnica completa. Ca pasi de urmat, directorul a declarat ca in prima etapa comisia de evaluare va analiza garantia de participare pentru ca aceasta sa fie in conformitate cu documentatia depusa la SICAP in maxim o sptamana de zile. Dupa validarea acestei etape, urmeaza evaluarea documentelor de achizitie europeana, care va analiza din punct de vedere al asocierii, sub semnatura, îndeplinirea tuturor conditiilor, care au fost impuse de catre companie: experienta similara, bonitate fiscala, capacitate tehnica si administrativa de a realiza acest proiect. In cadrul comisiei de evaluare, va exista un reprezentant al ANAP -ului, care va superiviza procedura de evaluare a ofertei, dupa inchiderea etapei analizei documentului de achizite europeana, se va trece la etapa de analiza si verificare a ofertei tehnice. Oferta tehnica va trebuie sa corespunda cu cerintele obligatorii impuse de beneficiar, care trebui sa detalieze cerintele CNAIR, in sensul ca ofertantul va depune sub semnatura propunerile tehnice pe care vrea sa-le implementeze si pe care va transpune in proiectul tehnic, adica prima etapa din contract. In aceasta etapa exista posiblitatea ca, comisia de evaluare sa ceara clarificari pe documentele depuse ofertant, iar dupa aceasta etapa se va trece la evaluarea financiara a ofertantului, evaluare care se va face în concordanta cu angajamentele ofertantului, cu disponibilitatea lui de a asigura toate facilitatile, pentru a-si duce la indeplinire acest obiectiv de investitie. Dupa etapa de evaluare financiara, CNAIR are obligatia de emitere a atribuire a castigatorului, cu un termen legal de 10 zilei de constestatie, iar daca aceste termen este depasit, se va transmite invitatie în vederea semnarii contractului catre ofertantul castigator, ofertant care va trebui sa depuna documentele in vederea semnarii contractului. Dupa închiderea acestor formalitati birocratice, de la semnarea contractului exista un termen de 15 zile, in care ofertantul trebuie sa depuna garantia de buna executie, garantie bancara care va fi în custodia companiei pâna la finalizarea proiectului. Dupa aceasta etapa se va emite ordinul de începere de catre compania, pentru realizarea proiectului tehnic, care se va detalia in sase luni de zile conform termenilor depuse de termenul lor inainte de beneficiar. Dupa validarea acestei documentatii tehnice se va emite ordinul pentru realizarea lucrarilor de constructie, lucrarile de constructie se vor desfasura in 24 de luni.
rn
In concluzie, asa cum a declarat si ministrul Bode, varianta ocolitore a Zalaului intr-un "scenariu optimist" ar putea fi finalizata la finele anului 2022.
rn
rn