Cresterea numarului de situatii de violenta domestica de la inceputul anului 2020 este un semnal de alarma asupra recrudescentei fenomenului violentei intra-familiale din tara noastra si asupra modului in care aceste fapte afecteaza in mod direct siguranta si de multe ori chiar viata femeilor si a celorlalti membri ai familiei.
Dramele produse pe fondul violentei domestice, care au culminat cu decesul victimelor, readuc in actualitate necesitatea stringenta de a reglementa cu celeritate un sistem de supraveghere a agresorilor prin aplicarea unor dispozitive electronice (bratari electronice), care sa permita in timp real monitorizarea respectarii ordinelor de protectie provizorii si a ordinelor de protectie.
Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), din perspectiva domeniului sau specific de competenta, sustine adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, in regim de urgenta, a unui proiect de Lege privind monitorizarea electronica a respectarii ordinului de protectie provizoriu, ordinului de protectie si a ordinului european de protectie, care sa descurajeze agresorii si sa permita aplicarea acestor masuri de protectie in deplina siguranta pentru victima, copiii acesteia sau alti membri ai familiei.
Proiectul prevede infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronica – SIME si cuprinde monitorizarea electronica a agresorului, in cazurile de violenta domestica, privind:
– aplicarea ordinului de protectie provizoriu (OPP) si ordinului de protectie (OP), potrivit Legii nr.217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice;
– aplicarea ordinului european de protectie, in cazul in care Romania este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protectie.
Daca esti victima violentei domestice, cunosti o persoana abuzata sau esti martorul unei astfel de situatii, apeleaza linia telefonica gratuita cu nr unic 0800.500.333 pusa la dispozitie de ANES, destinata victimelor violentei domestice, disponibila la nivel national 24h/24h, 7 zile/7 zile, pentru a-ti cunoaste drepturile si pentru a primi indrumare si sprijin.
Toate femeile au dreptul la o viata demna, iar institutiile si organizatiile neguvernamentale le pot veni in sprijin si le pot ajuta sa depaseasca situatia de criza, acestea trebuie doar sa aiba incredere si curaj.
Suna la 112 daca viata unei persoane este pusa in pericol şi semnaleaza actele de violenta domestica al caror martor esti! Nu conteaza daca victima iti este cunoscuta, apropiat, vecin sau este pentru prima oara cand ai vazut-o!
Exista acum resurse disponibile pentru depasirea situatiei de criza, respectiv servicii integrate: adaposturi, consiliere psihologica, consiliere vocationala, asistenta medicala si sprijin in demersurile legale.
ANES considera ca orice situatie de violenta domestica trebuie raportata si tratata cu seriozitate si responsabilitate pentru ca scurtarea timpilor de raspuns si de interventie poate face diferenta intre viata si moarte.
Printre altele, un proiect legislativ adoptat tacit de Senat prevede includerea in sfera violentei domestice si a faptelor de violenta cibernetica: orice fapte de hartuire, urmarire, violenta si amenintari care se produc in mediul online, precum si publicarea unor imagini intime.
Cei care au initiat propunerea legislativa vor sa includa violenta cibernetica in definitia violentei domestice, care se refera, conform Legii nr. 217/2003, la orice (in)actiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala s.a.m.d. dintre soti, fosti soti, dintre actuali sau fosti parteneri, chiar fara sa fi fost casatoriti.