Potrivit legii, fumatul in spatii inchise la munca este interzis, cu exceptia spatiilor special amenajate. Astfel, trebuie sa fie respectate regulile de prevenire a incendiilor si din perspectiva fumatului. Regulamentele interne prevad sanctionarea celor care fumeaza inauntru, dar si sa le fie acordate angajatilor pauzele cuvenite potrivit legii – pe care le-ar putea folosi si pentru fumat. Atat angajatorul cat si angajatul sau orice alta persoana pot fi sanctionati daca se fumeaza in interior, in spatii neamenajate.
Legea nr/ 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun si Ordinul MAI nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor sunt actele normative care intereseaza.
Ca regula, fumatul in spatiile inchise de la locul de munca este complet interzis prin lege.
Cat priveste fumatul folosind tigareta electronica, in lege nu exista decat o singura referire la aceasta, si anume ca este interzisa in mijloacele de transport in comun.
Reglementarea fumatului din punct de vedere al prevenirii incendiilor este obligatorie in cadrul fiecarui operator economic sau al fiecarei institutii publice si se face prin dispozitie scrisa, data de persoana cu atributii de conducere.
Pentru situatiile in care o constructie sau o amenajare este folosita de mai multi utilizatori, reglementarea fumatului se face prin dispozitie emisa de proprietarul constructiei sau al amenajarii respective, insusita de utilizatorii in cauza.
In dispozitia pentru reglementarea fumatului se mentioneaza: locurile cu pericol de incendiu sau de explozie, pe langa spatiile publice inchise, conform legii, in care este interzis fumatul sau, dupa caz, accesul cu tigari, chibrituri sau brichete; se prevad obligatoriu locurile cu schele,cofraje si esafodaje, realizate din materiale combustibile, precum si lanurile de cereale in faza de coacere si zonele impadurite; apoi locurile amenajate pentru fumat; persoanele desemnate sa raspunda de supravegherea respectarii reglementarii, pe locuri si sectoare de activitate; alte date si informatii necesare sa fie precizate pentru a diminua pericolul de incendiu.
Locurile in care este interzis fumatul se marcheaza conform legii. De asemenea, locurile in care este permis fumatul se marcheaza cu indicatorul "LOC PENTRU FUMAT".
Totodata, locurile pentru fumat stabilite in exteriorul cladirilor sunt amplasate la o distanta mai mare de 40 m fata de locurile in care exista pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc., 10 m fata de locurile in care exista materiale solide combustibile: lemn, textile, hartie, carton asfaltat, bitum, si 50 m fata de culturile de cereale paioase in perioada coacerii si recoltarii sau de zonele impadurite.
Locurile stabilite pentru fumat se prevad cu: scrumiere sau vase cu apa, nisip sau pamant; instructiuni afisate, cuprinzand masuri de prevenire a incendiilor si reguli de comportare in caz de incendiu; mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor.
In plus, scrumierele din interiorul cladirilor se amplaseaza astfel incat sa nu fie posibila aprinderea materialelor combustibile din apropiere, cum ar fi draperii, perdele, jaluzele. Depunerea in scrumiere a altor deseuri de materiale combustibile, cum sunt hartia, cartonul, textilele, este interzisa. La fel si golirea scrumierelor in cosurile de hartie sau in alte locuri in care exista materiale combustibile. Interzisa este si aruncarea la intamplare a resturilor de tigari sau chibrituri aprinse.
Incalcarea dispozitiilor prezentelor norme generale atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, materiala, civila sau penala, dupa caz.
Cei care fumeaza la locul de munca, risca sanctiuni daca nu respecta regulile de prevenire a incendiilor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...