Pentru a va face o idee cu ce s-au ocupat politisti salajeni anul trecut va prezentam evaluarea activitatii IPJ Salaj în anul 2019, ceva mai detaliat, pe baza datelor Inspectoratului, decat am facut-o in materialul legat de conferinta de presa de joi 6 februarie 2020.

rn

Din perspectiva resurselor umane, in cursul anului 2019 au venit în unitatea IPJ Salaj 32 de politisti (6 ofiteri si 26 de agenti) si au plecat 12 (2 ofiteri si 10 agenti). Alti 19 politisti si-au încetat raporturile de serviciu cu drept de pensie. La sfârsitul anului 2019, procentul de ocupare a functiilor din statul de organizare, din cadrul IPJ Salaj, se afla la procentul de 86,9%.

rn

În cursul anului trecut, IPJ Salaj a primit 17 autovehicule Dacia Logan, 2 Dacia Duster si o autospeciala Mercedes Vito. Parcul auto al Inspectoratului numara, la sfârsitul anului, 199 de autovehicule functionale, 181 utilizate de structurile inspectoratului, iar 18 de alte structuri ale MAI.

rn

In ce priveste prevenirea criminalitatii, la nivelul IPJ Salaj au fost organizate 68 de activitati în unitatile de învatamânt de pe raza judetului, la care au participat aproximativ 2.500 de elevi si cadre didactice, fiind dezbatute aspecte legate de delincventa juvenila, victimizarea minorilor, principalele cauze ale accidentelor rutiere în rândul copiilor, modalitati de prevenire a acestora si recomandari privind siguranta online a tinerilor.

rn

De asemenea, politisti salajeni au realizat o campanie de prevenire a violentei domestice si a victimizarii femeilor, denumita "Recunoastem, sa ne putem apara!", la care au participat 779 elevi si 832 de femei. În scopul scaderii victimizarii femeilor, a dezvoltarii unor abilitati practice de autoaparare si de reactie în cazul agresiunilor fizice, politistii din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale au sustinut 3 sesiuni de învatare a procedeelor de autoaparare.

rn

Pe partea mentinerea ordinii si sigurantei publice politistii de ordine publica au participat la 232 de actiuni si au desfasurat activitati specifice cu ocazia organizarii a 377 manifestari publice (188 cultural sportive, 75 religioase/comemorative, 8 proteste si 106 alte manifestari).De asemenea, au constatat 551 de infractiuni, din care 414 în flagrant (75%).

rn

În domeniul violentei domestice, efectivele de ordine publica au intervenit la 413 solicitari prin SNUAU 112, din care 44 în urban si 369 în rural.

rn

În perioada anului 2019, au fost înregistrate 41 cazuri în care, desi a fost evaluat riscul ca fiind iminent, victima a refuzat emiterea ordinului de protectie provizoriu.

rn

Politistii au emis 58 ordine de protectie provizorii, din care 45 au fost confirmate de catre procuror. Dintre acestea, instantele de judecata au infirmat 13.

rn

În scopul combaterii principalelor cauze generatoare de accidente si a cresterii gradului de disciplina rutiera, în anul 2019 au fost organizate si desfasurate 721 actiuni, la care au fost angrenate si celelalte institutii abilitate.

rn

În cursul anului, pe raza judetului s-au produs cu 3% mai putine accidente, numarul persoanelor ranite grav a scazut cu 1%, iar numarul persoanelor decedate a scazut cu 9%.

rn

În functie de cauzele producerii, pe primul loc se situeaza viteza neadaptata la conditiile de drum, nerespectarea regulilor de circulatie de catre pietoni constituie a doua cauza, în timp ce nerespectarea regulilor de circulatie de catre biciclisti este pe locul 3.

rn

În perioada de referinta, au fost constatate 634 infractiuni, din care 257 la regimul circulatiei, si au fost aplicate 35.270 sanctiuni contraventionale, cele mai multe fiind aplicate pentru depasirea limitei legale de viteza (12.762).

rn

Pentru abateri contraventionale grave, sanctionate de lege si cu masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce, au fost retinute, 1889 permise de conducere.

rn

De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defectiuni tehnice, inspectie tehnica periodica expirata sau fara polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, au fost retrase, pâna la remedierea cauzelor, 535 certificate de înmatriculare.

rn

In domeniul criminalitatii economico – financiare în cursul anului 2019, au fost sesizate 234 de infractiuni si s-a dispus continuarea urmaririi penale fata de 125 suspecti.

rn

Prejudiciul cauzat, la emiterea rechizitoriilor este de 625.700 lei, din care a fost recuperat, în numerar, efectiv în cont bancar sau prin masuri asiguratorii, 615.000 lei.

rn

Din totalul infractiunilor contra patrimoniului, 68% sunt furturi, 21% distrugeri, 6,5% înselaciuni si 2% tulburari în posesie, iar diferenta au constituit alte fapte.

rn

S-au înregistrat scaderi la infractiunile de furt din locuinte (5%), din societati comerciale (2%), de animale 15%, de produse agricole de pe câmp (12%), fiind înregistrate cresteri la furturile din buzunare, posete sau genti (18%).

rn

Infractiunile de tâlharie se mentin la acelasi nivel. Din totalul celor 22 de fapte, 27% au fost comise prin smulgerea bunurilor, 9% în locuinte, 41% au fost stradale, 9% în societati comerciale, iar diferenta au fost comise în alte locuri. Ca loc al comiterii 77% au fost comise în mediul urban si 23% în rural.

rn

De remarcat este faptul ca nu au fost înregistrate tâlharii asupra factorilor postali, transportatorilor de valori sau în unitatile bancare.

rn

În domeniul armelor, explozivilor si substantelor periculoase s-au constatat 50 de infractiuni si indisponibilizari, în vederea confiscarii, a 43 arme letale si neletale, 1220 bucati munitie, 250 grame praf de pusca si 325 kg vânat.

rn

În evidentele inspectoratului sunt înregistrate 1165 persoane fizice si 31 persoane juridice autorizate pentru detinerea, portul si folosirea armelor letale si neletale, care detin, în total, 2.749 astfel de arme.

rn

In ce priveste infractionalitatea în domeniul silviculturii au fost organizate de catre IPJ Salaj 103 actiuni cu efective marite si 2.648 controale, din care 395 în fondul forestier, 113 pe linia prelucrarii, depozitarii si comercializarii masei lemnoase, 1.942 controale în trafic, pe linia circulatiei materialului lemnos.

rn

În urma activitatilor preventive desfasurate în acest domeniu, au fost înregistrate 147 dosare penale, s-a confiscat cantitatea de 3.206 mc masa lemnoasa si au fost aplicate 653 sanctiuni contraventionale. Totodata, au fost confiscate/indisponibilizate 2 autovehicule, 5 atelaje hipo, 7 fierastraie mecanice si 3 topoare.

rn

Prin SNUAU 112 "Radarul padurii", au fost primite 46 de sesizari referitoare la transporturi ilegale de masa lemnoasa, din care s-au confirmat 13.

rn

În cursul anului 2019, politistii criminalisti care au atributii de investigare tehnico-stiintifica a locului faptei au participat la efectuarea unui numar de 1567 cercetari la fata locului si 304 reconstituiri, perchezitii, experimente judiciare, actiuni si razii, context în care au fost ridicate 9.966 urme. Prin concluziile formulate în cuprinsul expertizelor si rapoartelor de constatare criminalistice a fost probata vinovatia unui numar de 48 autori de fapte penale.

rn

În anul 2019, politistii Serviciului Cazier Judiciar Statistica si Evidenta Operativa, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, au eliberat 19809 de certificate de cazier cetatenilor care le-au solicitat. Odata cu intrarea în vigoare a Legii 118/2019, privind registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor au fost eliberate 3.235 adeverinte de integritate, din care 2.934 solicitate de institutii si 301 de catre persoane fizice.
În ceea ce priveste situatia apelurilor 112, în anul 2019, prin aplicatie au fost primite 10669 apeluri de la cetateni, rezultând o medie de 29 apeluri/zi. Dintre apelurile primite 41% au fost în mediul urban, respectiv 59% în cel rural. În proportie de 50%, apelurile nu s-au confirmat sau nu au constituit urgente.

rn

Politistii care au intervenit la evenimentele sesizate au aplicat 601 de sanctiuni contraventionale.