Persoanele diagnosticate cu SIDA, cancer sau tuberculoza (TBC) vor beneficia de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca pe o perioada mai lunga decat in prezent. In plus, militarii si politistii isi vor putea lua, alaturi de alte categorii de salariati, concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.
Toate acestea se gasesc intr-un proiect de ordonanta de urgenta adoptat recent de Guvern.
In prezent, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 stabileste ca bolnavii de SIDA sau cancer primesc, intr-o prima faza, un concediu medical de un an, cu posibilitatea de prelugire cu insa sase luni, dar numai dupa un control medical obligatoriu.
Pe de alta parte, in cazul celor bolnavi de TBC, concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se vor acorda pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, indiferent de durata acestuia. Acum, legislatia in vigoare stabileste ca acestia pot beneficia de un concediu medical de cel mult un an si jumatate, dar el se acorda doar in cazul tuberculozei pulmonare operate. In cazul tuberculozei pulmonare neoperate, concediul medical nu poate fi mai lung de un an.
Totodata, acest proiect de act normativ vizeaza concediile medicale de care beneficiaza personalul militar in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special. Astfel, acestia vor putea cere angajatorilor concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.
Modificari majore privind concediile medicale 2020
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...