Salariu minim la nivel european a intrat in discuția Comisiei Europene, luna trecuta, deschizand o serie de consultari pe aceasta tema.
Perioada de consultare pentru introducerea unui salariu minim la nivel european a inceput in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmand sa se concretizeze intr-o propunere ce va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune care va fi publicat in 2021, sustine Mihaela Mitroi, partener, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania.
"Conditiile echitabile de munca sunt centrul unei economii de piata functionale. Cetatenii se asteapta ca Uniunea Europeana sa le ofere niveluri ridicate de bunastare, in timp ce economia se indreapta catre modele de crestere mai ecologice si mai digitalizate. Veniturile adecvate sunt esentiale pentru asigurarea conditiilor de munca echitabile si a nivelului de trai decent pentru angajatii europeni. Pentru a raspunde acestei provocari, la nivelul Uniunii Europene (UE), vor avea loc in perioada urmatoare discutii intre Comisia Europeana (CE), mediul de afaceri si sindicate pentru a introduce un salariu minim si echitabil pentru toti angajatii din UE. Perioada de consultare a inceput deja in ianuarie 2020 si va dura aproximativ sase saptamani. Rezultatele urmeaza sa se concretizeze intr-o propunere care va fi prezentata in vara acestui an si incorporata intr-un plan de actiune ce va fi publicat in 2021", spune Mihaela Mitroi, preluata de Agerpres.
Ea mentioneaza ca aceasta propunere are scopul de a stabili o formula de calcul a salariului minim la nivel european si nu va reprezenta o suma anume, intrucat diferentele intre salariile minime actuale in statele membre UE sunt considerabile. Mai exact, salariul minim va fi stabilit intr-un mod transparent si previzibil, in conformitate cu practicile nationale si respectand autonomia partenerilor sociali.
"Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim se situeaza mult sub media salariilor statelor membre. Daca ne uitam la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare variau considerabil intre statele membre, de la 286 euro in Bulgaria, la 2.071 euro in Luxemburg, media europeana fiind de 932 euro. Important de mentionat este ca pentru statele membre UE, care nu se afla in zona euro, precum Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Romania, nivelul salariilor minime este influentat de cursurile de schimb utilizate pentru a converti moneda nationala la euro. ingrijorator pentru Romania este si proportia angajatilor care castiga salariul minim. Datele prezentate de CE ne arata ca ponderea lucratorilor care castiga salariul minim in UE este estimata la niveluri care variaza de la sub 5% (de exemplu, in Malta, Belgia, Cehia) pana la aproximativ 25% (in Romania). Observam, astfel, ca ocupam ultima pozitie in randul statelor membre in ceea ce priveste proportia angajatilor care au fost platiti cu salariul minim la nivel national", arata Mihaela Mitroi.
Conform reprezentantului EY, se urmareste, astfel, stabilirea unui cadru pentru determinarea salariului minim la nivel european. Mai exact, se are in vedere calcularea acestuia la aproximativ 60% din salariul mediu din statele membre.
Salariul minim european, in Romania:
Potrivit datelor Institutului National de Statistica din noiembrie 2019 ne aratau ca, in Romania, salariul mediu net era de aproximativ 3.200 de lei, in timp ce salariul minim pe economie era de 1.160 de lei, acesta din urma reprezentand 36% din salariul mediu. In acest context, pentru a ajunge la 60% din salariul mediu net, salariul minim ar trebui sa urce cu 760 de lei, ajungand la 1.920 lei net.
Potrivit prevederilor legale, in 2020, salariul minim brut pe economie este stabilit la 2.230 lei, ceea ce ar insemna un salariu net de 1.346 lei. Legea bugetului stabileste un salariu mediu brut de 5.429 lei, adica 3.176 lei net. In acest context, pentru a ajunge la 60% din salariul mediu net, salariul minim ar trebui sa urce cu 559 lei, ajungand la 1.905 lei net, afirma Mihaela Mitroi, care precizeaza ca in aceasta analiza nu a luat in calcul salariul diferentiat.