Popririle pe conturile bancare vor fi ridicate imediat – "in cel mult o ora", a spus ministrul Finantelor – , incepand de luni, 3 februarie, dupa ce a intrat in vigoare o ordonanta adoptata saptamana trecuta.
rn
OG nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/205 privind Codul de procedura fiscala cuprinde mai multe modificari la regimul popririlor si a aparut vineri, 31 ianuarie, in Monitorul Oficial nr. 68, si se aplica de luni, 3 februarie 2020.
Guvernul a adoptat o ordonanta ca schimba codul de procedura fiscala, in vederea simplificarii procedurilor de administrare a creantelor fiscale. Mai precis, s-a facut reglementarea instituirii si ridicarii popririi in mod electronic, astfel incat suma sa fie ridicata la indestularea sumei poprite, iar debitorului sa ii fie eliberate conturile cat mai repede.
rn
"Este o masura de care toata lumea in Romania avea nevoie. stiti foarte bine pana acum cat de complicat era de fiecare data cand cineva avea o problema, erau conturile poprite si trebuia sa mergi la fiecare banca cu dovada ca ai facut plata catre ANAF. Acesta este un prim pas cu o solutie dezvoltata intern la Ministerul Finantelor Publice si ANAF. Urmeaza o updatare a acestei solutii in perioada urmatoare, cu sistemul bancar, ca sa fie cat mai prietenoasa cu utilizatorii", a declarat ministrul Finantelor, dupa sedinta de Guvern.
rn
Cum functioneaza ridicarea popririi:
rn
Florin Citu a explicat cum va functiona ridicarea electronica si automata a popririi, precizand ca ea va fi facuta "in cel mult o ora" de la plata datoriilor.
"Cat mai repede inseamna aproape imediat. Exista un algoritm care ordoneaza conturile in functie de sumele din conturi si apoi se face poprirea in functie de suma din conturi si se opreste dupa ce s-a indestulat, s-a luat toata suma. Apoi toate conturile sunt eliberate. Mai putin de cateva ore, se poate face instant, inteleg ca sistemul poate sa lucreze aproape instant, deci nu o sa existe 24 de ore sau nici macar o ora. In cel mult 24 o face, si azi. Modul electronic e sa o facem in cel mult o ora. Va fi notificata si banca si angajatorul", a explicat Citu.
Modificarile aduse Codului de procedura fiscala arata ca bancile vor fi obligate sa transmita electronic informatii privind suma disponibila de plata si sa nu debiteze conturile datornicilor ori sa accepte alte plati din conturile acestora pana la realizarea platii efective.
rn
"In cazul popririlor infiintate de organul fiscal central, institutiile de credit efectueaza plata sumelor indisponibilizate in contul special deschis la Trezoreria Operativa Centrala, cu indicarea numarului de evidenta a platii, in termenul stabilit prin ordin al ministrului finantelor publice. In situatia in care numarul de evidenta a platii este completat eronat, suma se restituie institutiei de credit de catre Trezoreria Operativa Centrala", arata o modificare.
Pe perioada suspendarii executarii silite, popririle efectuate anterior raman in vigoare, cu exceptia situatiilor in care se depune o scrisoare de garantie, caz in care suma pentru care s-a infiintat poprirea se actualizeaza in cel mult doua zile de la data intervenirii suspendarii.