In cadrul Conferintei "România Educata – politici publice si coordonarea surselor de finantar", din 28 ianuarie 2020, conform presidency.ro presedintele Klaus Iohannis a declarat ca: "Nu putem, în epoca inteligentei artificiale, sa avem o problema endemica de analfabetism functional în rândul populatiei noastre" si ca "nici nu putem, în contextul unei îmbatrâniri si asa pronuntate a populatiei, sa lasam sute de mii de tineri nepregatiti pentru rigorile unei economii globalizate si aflate în schimbare continua, dar si ale unei societati care, daca nu se va dezvolta sustenabil, va înceta pur si simplu sa mai existe în forma actuala",
rn
"Educatia este, stiti bine, unul dintre pilonii pe care îi consider fundamentali pentru dezvoltarea tarii noastre pe termen lung si, de aceea, ma bucur sa lansam aici, la Palatul Cotroceni, cele patru documente de politica publica elaborate de catre expertii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene", a mai spus presedintele.
Domeniile acoperite în aceste documente sunt cariera didactica, managementul scolar, echitatea si educatia timpurie. Ele, spune Iohannis, "le ofera decidentilor din educatie o serie de repere utile în vederea ameliorarii calitatii procesului educational".
"Avem nevoie de noi abordari în selectia si formarea cadrelor didactice, dar si în transformarea managementului scolar din munca de administratie în leadership si initiativa. În egala masura, este esentiala o reducere a inechitatii înca din primii ani petrecuti de copii în gradinitele si scolile din România. În acelasi timp, trebuie sa acceptam ca nu avem la dispozitie resurse financiare nelimitate. Nu putem rezolva toate problemele din educatie peste noapte, indiferent cât de mult ne-am dori acest lucru", spune Iohannis, care a subliniat ca "o alta hiba a învatamântului românesc este lipsa sectorului educational dedicat meseriilor cu nivel înalt de calificare. Educatia profesionala este înca la noi asociata cu terminarea studiilor dupa 11 clase".
"Este esential ca stabilirea si adoptarea prioritatilor pentru viitorul educatiei sa nu ramâna doar pe hârtie, iar acest lucru se poate asigura prin alinierea criteriilor de acordare a fondurilor din diferitele surse de finantare cu rezultatele proiectului "România Educata". Urmarea fireasca a acordului social trebuie sa fie un angajament politic, care se masoara si prin modul în care investim banii pentru ca fiecare copil din România sa aiba acces la educatie incluziva de calitate", a mai spus presedintele României. Sa speram ca aceste declaratii nu vor ramane doar vorbe goale, precum cele din programul lui Iohannis din primul mandat, referitor la demografie.