În cursul anului 2019, politistii Biroului pentru Imigrari al judetului Salaj au asigurat managementul sederii si rezidentei pe teritoriul României pentru 824 de persoane, dintre care 184 din state terte si 640 de cetateni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistati 38 de straini în situatii ilegale, emise 36 decizii de returnare, 2 comunicari de parasire a teritoriului României și s-au aplicat 18 masuri de nepermitere a intrarii în țara noastra. De asemenea, au fost emise 117 avize de munca pentru lucratori permanenți. Totodata, politistii de imigrari au aplicat 38 de sanctiuni contraventionale în valoare 128.400 de lei.

rn

Politistii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari – Biroul pentru Imigrari al judetului Salaj, în cursul anului 2019, au asigurat managementul sederii si rezidentei, pe raza judetului, pentru 824 de persoane dintre care 184 de straini din state terte, cei mai multi din Moldova, Ucraina, India si Serbia si 640 de cetateni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Ungaria, Franța si Germania.

rn

Principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetatenilor români, UE sau SEE), angajare în munca, activitati religioase sau stabilire permanenta pe teritoriul tarii noastre.

rn

Astfel, în ceea ce priveste admisia în România, în perioada de referinta au fost primite 10 invitatii, pentru straini din state precum Irak, Siria, Egipt și 6 cereri de reîntregire a familiei..

rn

De asemenea, a fost aprobata prelungirea dreptului de sedere si au fost emise 120 de permise de sedere temporare și pe termen lung. Au fost eliberate 81 de certificate de înregistrare si 2 carti de rezidenta permanenta.

rn

În aceeasi perioada, au fost înregistrate 126 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în munca, fiind emise 117 avize de angajare pentru lucratori permanenti, 9 cereri au fost respinse.

rn

Pe linia combaterii sederii ilegale, în perioada de referinta au fost organizate 95 de actiuni și controale cu forte proprii si în cooperare cu institutiile cu atributii în domeniu, în urma carora au fost depistati 38 straini în situatii ilegale. Pentru strainii aflati în situatii ilegale sau care nu mai întruneau conditiile prevazute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de sedere, au fost emise 36 decizii de returnare și 2 comunicari de parasire a teritoriului României. De asemenea, pentru 18 straini a fost aplicata masura de nepermitere a intrarii în țara pentru o perioada de 6 luni, iar 17 au fost îndepartați de pe teritoriul României, prin escortarea la punctele de trecere a frontierei de stat.

rn

Totodata, politistii de imigrari au aplicat 38 de sanctiuni contraventionale în valoare de 128.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul strainilor in România republicata, O.U.G. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul României a cetatenilor statelor membre ale UE/SEE/CH si O.G. 25/2014 privind încadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul României si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor în România.

rn

Controlul permanent asupra respectarii legalitatii sederii în România a strainilor, combaterea migratiei ilegale si a muncii nedeclarate ramân actiunile noastre prioritare, masuri care contribuie la cresterea gradului de siguranta a cetateanului.

rn

***
Pentru informatii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrari, documentatia necesara prelungirii dreptului de sedere, tipuri de formulare si alte informatii, se poate accesa site-ul oficial al institutiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.

rn

De asemenea, invitam solicitantii sa utilizeze aplicatia on line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducere timpului de asteptare la ghiseu si eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

rn

BIROUL PENTRU IMIGRARI AL JUDETULUI SALAJ

rn