Potrivit unei informari transmise de Dr. Ligia Marincas, managerul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, un numar de peste 2.000 de persoane din judetul nostru au fost depistate in ultima perioada cu viroze si pneumonii.
Astfel, in perioada 20-26 ianuarie 2020, s-au inregistrat 1.796 de infectii virale ale cailor respiratorii superioare.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 14 ani – 632 de cazuri si persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani – 509 de cazuri, au fost cazurile cele mai afectate.
Totodata, 35 de persoane au necesitat internare pentru tratament de specialitate din cele 1.800 persoane diagnosticate cu infectii virale ale cailor respiratorii superioare.
Un numar mai mare de cazuri au fost inregistrate la grupa de varsta 0-1 an – 11 persoane si la grupa 15-49 de ani – 8 persoane.
Cazurile de pneumonie in Salaj: la nivelul judetului nostru au fost inregistrate 263 de cazuri, cu sapte la suta mai mult fata de perioada anterioara. Astfel, cele mai multe cazuri s-au inregistrat la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani – 63 si la grupa de varsta 0-1 ani – 42 de cazuri.
Din totalul celor 263 de persoane bolnave de pneumonie, 134 au necesitat internare.
Cateva recomandari generale pentru prevenirea imbolnavirilor, din partea DSP Salaj:
Pastrarea unei igiene corporale riguroase cu spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave;
Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave;
Evitarea automedicatiei, si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor simptome de gripa, raceala sau infectii respiratorii superioare.
Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24 – 26 grade Celsius).
Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale in caz de tuse sau stranut; Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C; Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala.
Aceasta vaccinare protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin, si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemanatoare gripei, dar au evolutie mai usoara. Vaccinarea este recomandata tuturor persoanelor incepand cu varsta de 1 an.
Aceasta trebuie sa fie efectuata in stare buna de sanatate, singura contraindicatie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou.
Perioada in care este bine sa fie administrat vaccinul este in presezon, adica lunile octombrie-decembrie ale fiecarui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compozitia acestuia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care transmite tuturor producatorilor formula vaccinala.