Guvernul Orban s-a reunit în sedinta, marti 28 ianuarie 2020, pentru a realiza mutari decisive in ce priveste alegerile locale. Executivul a discutat amendamentele transmise de parlamentari la proiectul de lege prin care se revine la alegerea primarilor în doua tururi, masura pentru care guvernul PNL a decis sa îsi angajeze raspunderea în Parlament. Tot in aceasta sedinta s-a discutata si OUG prin care se revine la alegerea presedintiilor de Consilii judetene din rândul consilierilor judeteni, dar si alte proiecte care s-au aflat pe ordinea de zi.

rn

Despre cele discutate de actual guvern, am cautat sa avem un punct de vedere al liderilor politici locali

rn

Primarul Zalaului, Ionel Ciunt (PSD): Nu cred ca exista un lider de partid care sa detina proprietatea voturilor cetatenilor"

rn

"Calitatea de primar vine cu o serie de provocari, iar solutiile pe care le gasesti la problemele comunitatii pot sa îti ofere un avantaj fata de alti candidati. În acest sens, primarii în functie pot avea un avantaj daca în timpul mandatului au avut ca obiectiv respectarea promisiunilor din campanie, concentrarea asupra urgentelor si initierea unor demersuri privind dezvoltarea comunitatii. În situatia în care alegerile vor fi în doua tururi, cu siguranta, dupa primul tur vor începe negocierile politice între partide, dar nu cred ca exista un lider de partid care sa detina proprietatea voturilor cetatenilor. În opinia mea, cel care trebuie sa beneficieze de pe urma acestei competitii este cetateanul. Toate proiectele trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea comunitatii si cresterea calitatii vietii. În situatia în care bugetul are nevoie de bani pentru alocatiile copiilor si pensii, prin alegerea primarilor într-un singur tur s-ar face, fara îndoiala, economii care ar putea fi folosite în acest sens" ne-a declarat edilului orasului de sub Meses.

rn

Primarul Simleu Silvaniei (PNL), Septimu Turcas: "Nu poti sa reprezinti o comunitate luând 20% din sufragii"

rn

"Institutia primarului este cea mai importanta la nivelul administratiei publice locale. Primarul este cel care prin vot direct este ales de catre membri comunitatii si este extrem de important ca el sa reprezinte majoritatea cetatenilor cu drept de vot.
În concluzie, alegerea primarului în doua tururi de scrutin este o decizie înteleapta si logica. Nu poti sa reprezinti o comunitate luând 20% din sufragii. Sunt categoric de parere ca primarul trebuie sa întruneasca o majoritate de 50% +1 pentru a fi ales" a declarat edilul de la poalele Magurii.

rn

Ordonanta de urgenta prin care se stabileste ca presedintii Consiliilor Judetene sunt alesi din rândul consilierilor, nu prin vot direct, uninominal, asa cum prevede legislatia în vigoare, a fost pusa în dezbatere de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si prevede ca "presedinţii si vicepresedinţii consiliilor judeţene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect, de catre consiliile judeţene, respectiv de catre consiliile locale".

rn

Crisan Valeriu, fost vicepresedinte CJ Salaj: PNL a luat in calcul sacrificarea schimbarii alegerii primarilor in incercarea de a declansa alegeri anticipate.

rn

"Alde a sustinut revenirea la alegerea presedintelui CJ din randul consilierilor judeteni, asa cum a fost precizat in acordul incheiat cu cei din PNL pentru sustinerea guvernului. Totusi, decizia Guvernului de a modifica legislatia electorala prin asumare de raspundere pentru alegerile locale partial nu are o explicatie rationala. Faptul ca schimbarea modului de alegere a presedintilor de CJ nu a fost inclus in proiectul de lege privind asumarea, ci se doreste adoptata prin OUG, ne poate lasa sa intelegem ca PNL a luat in calcul sacrificarea schimbarii alegerii primarilor in incercarea de a declansa alegeri anticipate.

rn

Actualul presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc: "alegerea uninominala confera o legitimitate mai mare".

rn

In ce priveste aceasta ordonanta presedintele de Consiliul Judetean Salaj, Tiberiu Marc, ne-a declarat: "Sistemul de alegere al presedintilor de CJ din rindul consilierilor este cel care a fost utilizat si in 2016. In vigoare este un act normativ care prevede alegerea uninominala, care in opinia mea este similara cu a primarului si confera o legitimitate mai mare in opinia mea."