Nereguli grave în calitatea constructiilor, numai este un secret pentru nimeni, de curand aceste aspecte au fost abordate în motivarea hotarârii pentru aprobarea tezelor prealabile ale Codului amenajarii teritoriului, urbanism si constructii, elaborata de Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei. In motivare se arata ca:"urmare a lipsei de întelegere a importantei proiectarii de catre unii investitori în constructii si alocarii unor termene si bugete inadecvate, în multe situatii, nivelul proiectelor este slab si nu ofera siguranta îndeplinirii cerintelor de calitate impuse de rigorile profesionale si asteptarilor utilizatorilor. Exista cazuri în care proiectele sunt ȋntocmite de proiectanti fara experienta si fara cunostinte de management de proiect, în cadrul unor firme utilizând personal necalificat ceea ce genereaza riscuri ridicate pentru investitorii publici sau privaţi. Se constata ca în multe situatii se începe executia unor lucrari de constructii fara a exista proiectul tehnic cu toate componentele necesare, asumat de proiectanti de specialitate si verificat potrivit legii",
rn
In ce priveste calitatea în constructii, în hotarârea de Guvern se specifica ca în acest moment nu exista un sistem integrat de asigurari specifice domeniului atât pentru proiectare cât si pentru constructii si pentru firmele de constructii si dezvoltatori, corelat cu reglementarile privitoare la nivelurile de risc ce trebuie asigurate prin proiectare. De asemenea, nu gasim în legislatie suficiente prevederi care sa oblige constructorii executarea lucrarilor cu mâna de lucru calificata dupa un sistem valabil pe tot cuprinsul tarii. Astfel ca se executa lucrari de constructii cu mâna de lucru necalificata, iar implicatiile privind calitatea lucrarilor sunt dramatice. "În ansamblu, domeniul constructiilor se confrunta cu o grava criza de specialisti, atât în rândul responsabililor cu proiectarea si coordonarea executiei, care necesita pregatire universitara dar mai ales în rândul muncitorilor calificati”, se arata în hotarârea de Guvern.
rn
O alta problema semnalata de reprezentantii Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sunt abuzurile care se comit la autorizarea unor constructii, astfel ca acestia au subliniat necesitatea simplificarii documentatiei. În prezent, procesul de avizare/autorizare si continutul documentatiei nu sunt diferentiate în functie de complexitate si impact, ceea ce duce costurile investitiilor sa fie majorate artificial prin procese de avizare greoaie si ineficiente. Tocmai in hotararea de Guvern se arata ca "În ciuda prevederilor legale, în practica se constata numeroase situatii în care autorizarea presupune timpi inadmisibil de lungi, ca urmare a insuficientelor resurse umane calificate sau în unele situatii ca urmare a unor abuzuri". Pentru cei din Salaj care ati suferit astfel de abuzuri va rugam sa ni le semnalati.