Daca depasesc termenul de scadenta pentru achitarea obligatiilor fiscale principale, contribuabilii datoreaza, dupa acea data, dobanzi si penalitati de intarziere, conform Codului de procedura fiscala.
"Nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei", este explicat in actul normativ.
Dobanda este o obligatie fiscala accesorie – echivalentul prejudiciului creat ca urmare a neachitarii la termen a obligatiilor fiscale principale.
Dobanda se calculeaza, in esenta, pentru fiecare zi de intarziere – din prima zi de dupa termenul de scadenta si pana la data platii sumei datorate. Insa exista si exceptii de la aceasta regula.
In anul 2020, nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, adica 7,3% pentru un an intreg.
Referitor la penalitatile de intarziere, Codul de procedura fiscala dispune, de asemenea, ca acestea se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere – din ziua de dupa termenul de scadenta si pana la data platii datoriei.
In anul 2020, nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere, adica 3,65% pentru un an intreg.
Bine de stiut este ca penalitatea de intarziere nu scapa contribuabilii de plata dobanzilor, insa penalitatea de intarziere nu se aplica obligatiilor fiscale principale pentru care trebuie platita penalitate de nedeclarare.
In cazul obligatiilor fiscale principale nedeclarate sau care sunt declarate incorect de catre contribuabili si care sunt stabilite prin decizii de impunere in urma inspectiei fiscale, se datoreaza o penalitate de nedeclarare.
Codul de procedura fiscala prevede ca aceasta penalitate de nedeclarare este de 0,08% pentru fiecare zi — din ziua de dupa scadenta si pana la data platii sumei datorate — din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect.
Totusi, la cerere, penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75%, insa numai daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie: se achita sau secompenseaza pana la un anumit termen, dupa cum urmeaza:
– daca data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 1-15 al lunii, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare;
– daca data comunicarii deciziei este cuprinsa in intervalul 16-31 al lunii, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare;
– sunt esalonate la plata, reducerea fiind acordata la finalizarea esalonarii.
Penalitatea de nedeclarare se dubleaza.
Aplicarea penalitatii de nedeclarare nu anuleaza obligatia de a plati dobanzi, iar autoritatile nu aplica penalitatea in cazul in care aceasta este sub 50 de lei.
Exceptand situatiile in care penalitatea de nedeclarare se dubleaza, aceasta "nu poate fi mai mare decat nivelul creantei fiscale principale la care se aplica", este subliniat in actul normativ citat.
Astfel, nivelul majorarii de intarziere este, in anul 2020, de 1% din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate la timp. Aceasta este calculata pentru fiecare luna sau fractiune de luna – din ziua de dupa scadenta si pana la data platii sumei datorate.