Greselile medicale neraportate catre Autoritatea Nationala pentru Managementul Calitatii in Sanatate (ANMCS) vor avea drept consecinta suspendarea pe cel mult 6 luni, a acreditarii spitalelor.
Unitatile sanitare sanctionate in acest mod vor fi obligate sa afiseze la intrare mentiunea "acreditare suspendata", pentru a atentiona pacientii.
Autoritatile au decis sa legifereze conditiile in care se suspenda acreditarea spitalelor. Astfel, unitatile sanitare cu paturi acreditate sunt obligate sa mentina conditiile care au stat la baza acordarii acreditarii pentru toata perioada de valabilitate a certificatului de acreditare, precum si sa se preocupe pentru imbunatatirea continua a calitatii serviciilor de sanatate si a sigurantei pacientilor.
"Aparitia, in perioada de valabilitate a certificatului de acreditare, a unor situatii generatoare de risc pentru siguranta pacientilor atrage dupa sine suspendarea acreditarii. Suspendarea acreditarii unitatii sanitare se dispune prin ordin al Presedintelui Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS). Situatiile pentru care se dispune suspendarea acreditarii unitatilor sanitare cu paturi sunt neafisarea sau afisarea eronata a insemnelor acreditarii, adica a altei categorii de acreditare decat cea in care a fost incadrata unitatea, nerespectarea obligatiilor prevazute pentru unitatile sanitare in procesul de monitorizare, constatarea existentei neconformitatilor cu cerintele standardelor privind siguranta pacientilor, neconformitati care genereaza sau pot genera situatii de pericol pentru pacienti, personal, vizitatori, date si mediu", se arata in Ordinul presedintelui ANMCS, publicat in Monitorul Oficial.
Totodata, acreditarea se suspenda si pentru neindeplinirea indicatorilor critici privind siguranţa pacientului, precum si pentru constatarea aparitiei la nivelul unitatii sanitare a unor evenimente adverse grave asociate asistentei medicale, neidentificate si/sau neraportate de catre unitatea sanitara acreditata.
Suspendarea, valabila cel mult 6 luni
Suspendarea acreditarii unitatii sanitare cu paturi se dispune pana la remedierea de catre aceasta a deficientelor care au condus la suspendarea acreditarii, iar perioada de suspendare nu poate fi mai mare de 6 luni. "Unitatea sanitara cu paturi este obligata ca, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la primirea ordinului de suspendare a acreditarii, sa elaboreze si sa transmita ANMCS spre avizare planul de masuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditarii. Planul de masuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditarii trebuie sa contina, pentru fiecare masura, responsabilul desemnat de unitatea sanitara cu paturi si termenul de indeplinire a masurii. Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitara raporteaza saptamanal catre ANMCS masurile adoptate pentru remedierea neconformitatilor. Ordinul Presedintelui ANMCS prin care se dispune suspendarea acreditarii insotit de planul de remediere a neconformitatilor se comunica autoritatii tutelare/patronatului unitatii sanitare, in scopul supravegherii de catre aceasta a respectarii planului de remediere precum si Directiei de Sanatate Publica si Casei de Asigurari de Sanatate", se mai precizeaza in Ordinul presedintelui ANMCS.