Prin cresterea salariului minim brut la 2.230 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2020, aprobata recent de Guvern, se mareste si contributia firmelor si institutiilor publice la fondul de handicap.
Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Cei care nu se achita de obligatia de mai sus au de platit la stat lunar o suma reprezentand salariul de baza minim brut inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Astfel, daca firma ar putea sa angajeze, conform formulei de calcul din lege, trei persoane cu handicap si nu o face, va trebui sa dea statului, in fiecare luna, de trei ori valoarea salariului minim brut. Acum, suma de platit de catre o atare firma e de 6.240 de lei, dar, de la 1 ianuarie, contributia va fi de 6. 690‬ de lei.
Aceasta suma se declara lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, prin formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".
Trebuie spus ca aceasta contributie ar putea sa fie modificata printr-o propunere legislativa inregistrata la Senat in toamna lui 2019, se propune ca 50% din suma ce reprezinta contributia sa poata fi alocata achizitiei de produse si servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap. Practic, se propune reintoarcerea la vechea forma a Legii nr. 446/2006, modificata in 2017.
Propunerea de lege arata ca modificarea de acum doi ani nu au avut efectul scontat, iar obiectivele in privinta incluziunii pe piata muncii a persoanelor cu handicap nu au fost atinse. Initiatorii sustin ca numarul persoanelor cu handicap angajate a scazut.