Toate acestea in conditiile in care un proiect legislativ propus pentru adoptare la Camera Deputatilor prevede majorarea indicatorului social de referinta (ISR), in functie de care aceste prestatii sociale se calculeaza.
Propunerea din Parlament urmeaza sa intre curand pe ordinea de zi a deputatilor, ei fiind cei care vor decide prin vot final daca majorarea se va aplica sau nu.
Conform Legii nr. 76/2002, ISR reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca.
In prezent, valoarea ISR este de 500 de lei, iar aceasta nu s-a mai modificat din anul 2008. Printre cele mai importante drepturi care se acorda in functie de ISR, se numara indemnizatia de somaj si ajutorul pentru incalzire.
Propunerea legislativa nr. 213/2018, aflata acum in circuitul legislativ, prevede majorarea valorii ISR cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, numai in conditiile in care valoarea acesteia este pozitiva. Daca rata inflatiei este negativa, atunci se pastreaza ultima valoare a ISR.
"Valoarea indicatorului social de referinta se majoreaza cu 100% din rata medie anuala a inflatiei. in situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a indicatorului social de referinta", scrie in propunerea legislativa din Parlament care ar urma sa modifice Legea nr. 76/2002.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, indexarea automata a ISR cu un coeficient rezonabil ar putea elimina inclusiv eventualele derapaje la nivel bugetar.
Totodata, intr-un punct de vedere din 2018 asupra propunerii, Guvernul de atunci dadea un aviz negativ considerandu-se inoportun un astfel de demers in contextul economic actual (avizul Guvernului este unul consultativ, el nu are putere de decizie asupra parcursului propunerilor din Parlament).
Desi respinsa de Senat (in calitate de prima Camera sesizata), proiectul aflat acum la Camera Deputatilor, care este si forul decizional, a primit raport favorabil de adoptare si urmeaza sa intre pe ordinea de zi a deputatilor. Un raport favorabil de adoptare inseamna ca exista sanse foarte mari ca proiectul sa fie votat si in Plen.