Un proiect de act normativ propus recent pentru adoptare la Senat prevede ca persoanele acuzate ca au savarsit fapte de evaziune fiscala vor putea sa scape doar cu o amenda penala, daca acopera prejudiciul si platesc anumite sume suplimentare.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea articolului 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a mai trecut o data de Parlament (a fost intors pentru reexaminare din cauza unor probleme de constitutionalitate).
La savarsirea oricarei fapte de evaziune fiscala prevazuta de Legea evaziunii, inculpatii vor putea sa scape doar cu amenda daca, in cursul urmaririi penale sau pana la primul termen de judecata, acopera prejudiciul integral, daca acesta este de maximum 100.000 de euro. Totusi, inculpatii vor trebui sa achite inclusiv dobanzi si penalitati.
In propunerea legislativa scrie ca "in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute de prezenta lege, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda". Daca prejudiciul va fi sub 50.000 de euro, se va aplica numai o sanctiune administrativa.
In plus, scaparea doar cu amenda se va aplica tuturor inculpatilor care au savarsit impreuna faptele de evaziune, chiar daca plata prejudiciului o face doar unul dintre faptasi.
Evazionistii vor putea scapa de inchisoare si daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii vor acoperi prejudiciul; majorat cu 20% si la care se vor adauga dobanzi si penalitati. Masura va fi valabila pentru faptele de evaziune de la articolele 8 si 9 din Legea evaziunii.
Actual, legislatia prevede ca acoperirea integrala a pretentiilor partii civile, in timpul urmaririi penale sau a judecatii (pana la primul termen), limitele pedepsei cu inchisoarea sunt reduse la jumatate. Practic, modificarile din Parlament ar putea face viata mai usoara evazionistilor, care ar ajunge mult mai greu la inchisoare.
Mai este vorba si de "stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat", fapta pentru care evazionistii risca inchisoarea de la trei la zece ani si interzicerea unor drepturi.