Decizia vine pe fondul crimelor si agresiunilor comise impotriva mai multor padurari in ultima perioada.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a decis miercuri, 27 noiembrie 2019, cu unanimitate de voturi (232 de voturi), ca personalul silvic cu atributii de paza sa fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal, amendand astfel un proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic initiat de PSD si ALDE.
Una dintre modificari prevede ca "in exercitarea atributiilor de serviciu, personalul silvic cu atributii de paza fondului forestier national, a fondului cinegetic national, a fondului piscicol si a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, dupa caz, si poate face uz de arma, in conditiile reglementarilor privind regimul armelor si munitiilor".
O alta modificare mentioneaza ca personalul silvic pensionat la varsta standard beneficiaza de o gratificatie egala cu minimum 5 salarii brute pe ultima luna de activitate, suportata de angajator.
Potrivit Romsilva, de la inceputul acestui an s-au inregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigura paza fondului forestier, iar intre 2014 si 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, in numeroase cazuri fiind necesara spitalizarea, in urma ranilor grave suferite.
Padurarii vor fi inarmati si vor primi cinci salarii compensatorii la iesirea la pensie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...