Marti, 26 noiembrie 2019, premierul Orban a prezentat, in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, o analiza de impact cu trei scenarii de majorare a salariului minim brut pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2020.
rn
In primul scenariu se prevede o majorarea a salariului minim brut cu rata anuala a inflatiei in luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS si cu cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana angajata in anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce inseamna o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei.
rn
Un al doilea scenariu propus de guvernul Orban prevede "majorarea salariului minim brut cu rata anuala a inflatiei in luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS si cu cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana angajata in anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce inseamna o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei. in plus fata de scenariul 1, se instituie unui mecanism de corectie in functie de dinamica cresterii economice:
rn
– in cazul in care diferenta dintre cresterea economica prognozata pentru anul in care se majoreaza salariul minim si cea estimata pentru anul precedent este in intervalul +/- 0,5 puncte procentuale, ceea ce inseamna un grad ridicat de stabilitate a cresterii economice, coeficientul de crestere fiind 0%;
rn
– in cazul in care aceasta diferenta este mai mare de 0,5 puncte procentuale si pâna la 1,5 puncte procentuale, se adauga sau se scade proportional, fara a depasi un punct procentual;
rn
– in cazul in care aceasta diferenta este mai mare de 2 puncte procentuale, se adauga sau se scade proportional, negociat, fara a depasi 2 puncte procentuale.
rn
Al treilea scenariu propus de Guvern prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuala a inflatiei in luna octombrie (3,4%), conform datelor INS si cu cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana angajata in anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce inseamna o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei.
rn
La momentul in care cabinetul Dancila, a discutat in prima lectura proiectul pentru cresterea salariului minim, de la 1 ianuarie, Consiliul National al ”ntreprinderilor Mici si Mijlocii a realizat un sondaj in care se arata ca peste 85% dintre firme vor avea dificultati daca salariul minim va creste.
rn
in euro, salariul minim brut este acum in România de 464 de euro, la egalitate cu Ungaria si doar peste Bulgaria si Letonia. Salariul majorat ar ajunge astfel la 495 de euro, România avansând doar un loc, presupunând ca Ungaria nu majoreaza salariul minim, pentru ca salariul minim imediat peste nivelul lui 464 de euro este al Croatiei – 505 euro, au scris cei de la Ziarul Financiar.