Peste 65 de cazuri nou-confirmate de rujeola au fost raportate, in ultima saptamana, in Bucuresti si zece judete, intre care si Salajul, arata datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

rn

Potrivit raportarilor CNSCBT, in perioada 18 – 22 noiembrie 2019 , s-au inregistrat 67 cazuri noi de rujeola, la nivel national.

rn

Cele mai multe cazuri au fost semnalate in Mehedinti – 21, Salaj – 12, in judetul Brasov au aparut 10 noi cazuri. Astfel judetul nostru se claseaza pe locul 2 la nivel national.

rn

Alte noi cazuri au mai fost inregistrate in Suceava – 7, Neamt – 6, Timis – 5, Bucuresti – 2 si cate unul in Bacau, Caras Severin, Hunedoara si Prahova.
Ca urmare, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana la data de 22 noiembrie este de 18. 645, din care 64 de decese.

rn

6.252 de cazuri s-au inregistrat la copiii din grupa 1 – 4 ani si 3.929 la copii mai mici de un an.
Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii.

rn

Din patru persoane care fac rujeola, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeola, boala este mortala.

rn

Dr. Ligia Marincas, managerul Directiei de Sanatate Publica Salaj, face urmatoarele precizari:

rn

"Incubatia rujeolei este in medie de 10 zile. Primele simptome ale bolii seamana cu cele ale unei raceli: temperatura ridicata, intre 38-39 Celsius, ochi rosii si lacrimosi, secretie nazala, tuse, moleseala. In a 2-a, a 3-a zi, temperatura scade, iar guturaiul si tusea se intensifica. In aceasta faza, un indicator al rujeolei sunt petele Koplik, mici pete albe, proeminente, comparabile cu grauntele de gris, situate in dreptul primului molar inferior, mai rar pe gingii. Apar in ultimele zile ale perioadei de incubatie si dispar cand apare eruptia pe corp.
Zilele a 4-a si a 5-a: Temperatura creste – poate atinge chiar si 40 de grade Celsius. Apare acum si eruptia cutanata, intai la nivelul fetei, apoi pe trunchi si membre. Eruptia este formata din macule congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la inceput mici apoi mai mari cu margini dintate; petele usor reliefate si catifelate la pipait de obicei conflueaza, lasand portiuni de piele sanatoasa. Dupa 2-3 zile elementele eruptive palesc si dispar in ordinea in care au aparut lasand in urma lor pete galbui-cafenii, urmand apoi o descuamare finala. In unele cazuri rujeola poate determina complicatii cum ar fi , bronsita, pneumonia diareea, conjunctivita, keratita rujeolica si cele mai serioase complicatiile neurologice: encefalita, panecefalita sclerozanta subacuta (PESS).
Rujeola poate face organismul mai sensibil la infectii ale urechii, otita medie, si alte boli cauzate de bacterii, scazand capacitatea de aparare a organismului.

rn

Tratamentul se face sub supravegherea medicului.
Daca afectiunea este lipsita de complicatii, copilul poate fi tratat la domiciliu, dar formele severe sau complicatre de pojar se trateaza in spital. Daca copilul dumneavoastra a fost diagnosticat cu rujeola, este important sa il monitorizati de aproape: urmariti evolutia febrei sau a altor simptome, pentru a putea depista orice alte complicatii.
Se recomanda repaus la pat, antipiretice, un aport lichidian adecvat: apa, suc de fructe, ceai sau limonada. Acestea vor fi folosite pentru a inlocui lichidele pierdute prin transpiratia si caldura din timpul episoadelor febrile. Alimentatia depinde de toleranta bolnavului, in perioada febrila regimul fiind hidro-lacto-zaharat-fainos, iar ulterior se imbogateste rapid, pentru a fi complet fara restrictii. Umidificarea camerei poate fi necesara pentru laringita sau o tuse excesiv de iritativa, la o temperatura confortabila. Puteti sa ii faceti baie copilului abia dupa ce temperatura a scazut.
NU administrati antibiotice! fiind vorba de un virus, antibioticele nu au efect asupra virusului RUJEOLEI! Acestea pot fi prescrise doar de medicul pediatru – infectionist, in cazul unor complicatii.

rn

Prevenirea actuala a bolii se face prin administrarea vaccinului ROR.
ROR este un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus in practica medicala inca din 1960, iar varianta lor combinata a fost autorizata spre administrare din anul 1971. Conform calendarului national de vaccinare, vaccinul se administreaza la varstele: 9-12 luni, – doza suplimentara, doza 1 – 12 luni, doza 2 – 5 ani.
Vaccinul poate fi administrat simultan cu alte vaccinuri incluse in schemele de vaccinare.

rn