Joi 21 noiembrie 2019, in Sala de Sedinte a Primariei Municipiului Zalau, a avut loc o conferinta de presa sustinuta de Gyerkó I. László, Consilier de Concurenta, secretar de Stat, si Dragos Vasile, Consilier de Concurenta, secretar de Stat. De asemenea, la conferinta au participat directorul general Daniela Badila, inspectorul ajutor de stat Lucian Stroe. Viceprimarul Nicolae Fazakas, in calitate de gazda, a facut introducerea delegatie jurnalistilor prezenti la conferinta.

rn

Delegatia Consiliului Concurentei a venit la Zalau, pentru a se intalni cu reprezentantii autoritatilor locale si ai mediului de afaceri pentru a afla problemele cu care se confrunta acestia pe plan loc si a prezenta aspecte legate de legea concurentei.

rn

Gyerko a explicat ca aceasta deplasare face parte din proiectul "Caravana Concurentei", prin care autoritatilor locale si mediului de afaceri, le este prezentata legea concurentei, activitatea Consilului Concurentei, ce inseamna concurenta, la ce trebuie sa fie atenti oameni de afaceri cand semneaza un contract, totul pentru a preveni amenzile "destule usturatoare" in legislatia noastra. "Scopul nostru nu este amenda, scopul nostru primpordial este o asigurare a unei piete concurentiale functionale" a spus Gyerkó I. László

rn

Consilului Concurentei se ocupa pe deoparte de concurenta si pe de alta de ajutorul de Stat, fiind legatura dintre Guvernul Romaniei, institutiile de Stat si Comisia Europeana. Activitatea legata de ajutorul de Stat e mai mult pe avize, proiecte de infrastructura, transporturi, iar in ce priveste partea de concurenta Consiliul este organizat pe sectoare cheie a industriei (energie, servicii, licitatii publice). Directia pentru licitatii publice s-a infiintat acum trei ani, tocmai pentru faptul ca s-au constat tot mai multe licitatii trucate, astfel ca la Consiliul Concurentei au ajuns tot mai multe plangeri pe acest domeniu.

rn

Conform lui Gerko, din evidentele acestei institutii pe 5 ani, in judetul Salaj pe legea concurentei au primit amenzi 5 firme pentru o amenda totala de 270.000 de euro. Referitor la aceste firme consilierul considera ca "acestea au semnat contracte sau anumite intelegeri, poate necunoscand detaliile legii concurentei" de aici si necesitatea acestei intalnirii dintre reprezentantii Consiliului Concurentei si oamenii de afaceri.

rn

Gyerko a vorbit si despre lansarea Monitorului Preturilor pe internet si sub forma de aplicatie, despre care noi am mai scris, unde orice cetatean, poate sa compare preturile a 30.000 de produse, la un cos de minim 5 produse, cele mai multe accesari fiind la carburanti.

La randul sau, consilierul Dragos Vasile, a declarat ca institutia se ocupa de aplicarea politici de concurenta, care este o componenta a politicilor guvernamentale, care urmareste functionarea optima a pietelor, ceea ce are efect pe deoparte asupra economiei, dezvoltarea economiei, cresterea competitivitatii si pe de alta parte a consumatorului. Consilierul considera ca prin concurenta vor fi produse mai ieftine si de o calitate mai buna. Acesta a mai explicat ca se incearca din partea Consilului sa se elimine toate barierele de intrare pe piata in toate sectoarele.

rn

Directorul general, Daniela Badila a declarat ca in caz de constatare de abateri de legea concurentei, precum licitatiile trucate, se aplica sanctiuni, care consta in amenzi raportate la cifra de afaceri. Licitatiile trucate sunt considerate o abatere foarte grava, de regula amenda este fixata ca si cuantum, la un nivel intre 4 si 8% din cifra de afaceri. Autoaritatile contractante in baza legii achizitiilor publice pot cere puncte de vedere Consilului Concurentei, atunci cand constata din modul cum ofertantii se prezinta la licitatii, ca sunt anumite suspiciuni privind intelegerile intre ofertanti. Badila a explicat ca in limbajul lor si al legii achizitilor publice acestea se numesc "indici", astfel ca autoritatile contractante care au astfel de suspiciuni, "indici", ca intre ofertanti ar putea avea loc astfel de intelegeri, pot trimite aceste informatii si pot solicita un punct de vedere cu privire la posibila excludere acelor ofertanti din cadrul procesului de licitatii. Pe legea achizitilor publice, daca exista o constatare a unei incalcarii de catre o autoritate administrativa, pot in baza unei decizii a Consilului Concurentei sa excluda timp de trei ani de la alte licitatii firmele despre care s-a constat ca au facut parte practicile anti-concurentiale.