Printre licitatii trucate, date ca exempul in cadrul conferintei delegatiei Consiliului Concurentei la Zalau, joi 21 noiembrie 2019, a fost cea legata de licitatiile pentru dezapezire in judet, organizate de CNADNR (in prezent CNAIR) in anii 2012 si 2013. In urma investigatilor efectuate, Consiliul Concurentei a sanctionat, in septembrie 2019, patru firme, dintre care doua din Salaj (Athos Com Srl, Ritrosa Trans Srl cu amenzi în valoare totala de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro). Autoritatea de Concurenta a constatat ca licitatiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestatiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere.
rn
rn
In 12 noiembrie 2019, in cadrul articolului "Salaj – Peste 700.000 lei valoreaza contractul de dezapezire pentru drumurile nationale" informam cititorii ca, pentru cei 273 kilometri de drumuri nationale din judet, Sectia de Drumuri Nationale (SDN) Zalau, avea incheiat un acord, cu un contract de servicii subsecvent pentru perioada 20 octombrie 2019 – 31 martie 2020 cu firmele Sc Riposta Trans Srl si SC Athos Com Srl, in valoare de 727.648,00 lei fara TVA. Contractul a fost semnat pe 22 octombrie 2019.
rn
Gazetadebistrita.ro a scris la un moment dat, tot cu referire la contracte de dezapezire: "SC Riposta Trans SRL si SC Ritorsa Trans SRL sunt legate ombilical prin asociati. Daca Riposta Trans SRL îi are ca asociati si administratori pe Mariana Biris si Teodor Pop, în cealalta firma – Ritorsa Trans SRL – asociati sunt sotii lor, adica Gavril Biris si Monica Pop". Poate ca legiuitorul ar trebui sa se gandeasca, ca firmele care au fost candva sanctionate pentru practici anticoncuretiale, sa fie excluse, nu doar pentru trei ani de zile de la licitatii, ci pentru totdeauna.