In cadrul sedintei de Dialog de la Pefectura Salaj, marti 19 noiembrie 2019, s-a discutat despre neregulile constatate privind protectia consumatorilor. Printre acesta un aspect, care a fost semnalat de catre comisarul-sef adjunct Dorel Fechete si care merita atentia noastra, dat fiind ca salajeni, la fel ca majoritatea romanilor sunt consumatori de paine, a fost si problema produselor alimentare congelate. Din raportul prezentat se deduce ca in repetate randuri din partea patronatelor din industria de morarit si panificatie, s-au facut semnalari cu privire la faptul ca in mare parte, painea care se vinde pe post de paine proaspata si pe care o consumam, vine de fapt de peste granita, in forma congelata, la fel si unele produse din patiserii sau covrigarii.

rn

Astfel ca operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile de restauratie colective care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii. Aceasta informare trebuie facuta prin afisarea la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis. Informarea consumatorilor trebuie facuta ,"prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de înteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însotesc produsul, cu mentiunea "produs/din produs decongelat". Acesta reglementare nu priveste doar produs alimentar congelate precum pâinea, produse de panificatie, produse de patiserie, ci carnea, produse de origine animala, legume si fructele". Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza de catre ANPC cu sume intre 5000-50.000 de lei.

rn

In ce priveste pe consumatori, acestia trebuie sa stie ca o paine din aluat congelat poate aduce cu ea probleme de sanatate, deoarece aluatul congelat contine foarte mult sodiu, E-uri, acidifianti, agenti de inalbire.