In cel mult 45 de zile, persoanele care au avut de suferit in urma unor incidente rutiere si au activata optiunea decontarii directe de la propriul asigurator vor trebui sa demonstreze cum au folosit banii primiti. In caz contrar, vor returna banii.
Aceasta obligatie este prevazuta intr-un proiect legislativ care, daca nu va fi luat in dezbatere in cursul acestei saptamâni, va fi adoptat tacit la Senat. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule.
Conform documentului, soferii care sunt victime ale accidentelor auto vor trebui sa demonstreze ce au facut cu banii primiti de la asiguratorul direct, ca urmare a utilizarii optiunii decontarii directe, ce permite victimei sa obtina repararea prejudiciului de la propriul asigurator.
Practic, modificarile propuse ii vor impune asiguratului doua obligatii concrete: decontul de reparatie va trebui prezentat asiguratorului propriu in termen de 45 de zile de la data reparatiei, iar reparatia va trebui sa fie facuta intr-o unitate autorizata.
Cei care nu vor respecta aceste doua obligatii vor fi obligati sa dea banii inapoi.
In expunerea de motive se arata ca, la acest moment, multi beneficiari ai mecanismului decontarii directe isi duc masina la reparatii in unitati neautorizate, la persoane nespecializate si in conditii improprii. Astfel, modificarile ar determina oamenii sa recurga la service-uri care ar putea, cel putin teoretic, sa ofere servicii autorizate. Mecanismul decontarii directe este optional pentru asigurat. Astfel, acesta, daca este prejudiciat intr-un accident auto, are optiunea sa ceara despagubirile direct de la asiguratorul personal, pentru a le folosi, ulterior, la reparatii.