Din cauza anemiei infectioase ecvine (SIDA cailor), UE nu ne mai lasa sa exportam cai din judetul Salaj si alte 15 judete.
rn
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat o decizie prin care este interzis exportul de cai, magari, catari din anumite judete din Romania unde evolueaza anemia infectioasa ecvina.
rn
Printre aceste judete se numara si Salajul.
rn
Nu se pot expedia cai, magari, catari, in celelalte state membre UE nici din judetele Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Mures, Harghita, Alba, Sibiu, Brasov, Hunedoara, Caras-Severin, Gorj, Valcea si Tulcea.
Lista judetelor a fost actualizata in acest an, potrivit Anexei Deciziei Comisiei Europene.
rn
Anemia infectioasa ecvina, AIE – SIDA cailor, este o boala virala care afecteaza doar animalele din familia ecvideelor.
rn
Perioada normala de incubatie este intre una si trei saptamani, dar poate avea o durata de trei luni. Ecvideele contaminate raman purtatoare ale infectiei pe toata durata vietii lor, putand contamina si alte ecvidee. Contaminarea cu AIE tinde sa devina asimptomatica in cazul in care crizele clinice acute ale viremiei nu provoaca moartea animalului, iar probabilitatea transmiterii creste astfel in mod substantial. Transmiterea locala a bolii se face prin transferul de sange de la un animal infectat din specia ecvina prin procesul intrerupt de hranire a mustelor-de-cal hematofage si prin infectia intrauterina a fatului.
Modalitatea principala de raspandire a bolii pe distante mari este circulatia animalelor infectate, a materialului seminal, a ovulelor si a embrionilor acestora, precum si utilizarea acelor infectate sau a transfuziei produselor din sange care contin virusul. AIE este o boala cu declarare obligatorie in conformitate cu anexa I la Directiva 2009/156/CE a Consiliului (2). In plus, Directiva 82/894/CEE a Consiliului (3) prevede ca focarele de AIE se semnaleaza Comisiei si celorlalte state membre prin intermediul Sistemului de notificare a bolilor animalelor (denumit in continuare „ADNS”).
rn
Contrar situatiei sanatatii animalelor din alte state membre, AIE este endemica in anumite parti din Romania iar programul national de eradicare nu este inca finalizat. Din acest motiv, Decizia 2010/346/UE a Comisiei (4) a stabilit masuri de protectie cu privire la anemia infectioasa ecvina din Romania. Cu toate acestea, cu ocazia reuniunii din iunie 2019 a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare si hrana pentru animale, autoritatile competente din Romania au prezentat celorlalte state membre si Comisiei un raport privind situatia care a aratat ca, in general, au fost realizate progrese in ceea ce priveste eradicarea bolii.
Prin urmare era necesar sa se defineasca partea din teritoriul Romaniei pentru care urmeaza sa se aplice masurile de protectie prevazute in Decizia 2010/346/UE, se arata in Decizia Comisiei Europene. (N.I.T.).
rn
Ce mai urmeaza? Care dintre animale sau pasari s-ar putea imbolnavi la randul lor?
rn
Popularizate sub denumiri catastrofice: pesta porcina, boala vacii nebune, gripa aviara, scrapia la oi si capre, SIDA cailor, carnea de pui contaminata cu Salmonella, toate aceste cazuri erup in industria alimentara periodic, de cativa ani incoace.
Amintim si de concentratiile periculoase de pesticide in legume si fructe, mierea cu antibiotic, castravetii cu ecoli, ouale stresate, substituirea carnii de vita cu cea de cal…