Noul Ministru al Educatiei, Monica Anisie, a anuntat un nou plan-cadru pentru gimnaziu si liceu, care presupune o micsorare a numarului de ore.
Precizam ca planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul Educatiei stabileste care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasa in parte, si cate ore pe saptamana studiaza copiii materiile respective.
Ministrul Educatiei a anuntat ca va merge la Institutul de Stiinte ale Educatiei, unde va discuta despre gandirea acestor noi planuri cadru. Precizam ca planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul Educatiei stabileste care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasa in parte, si ca te ore pe saptamana studiaza copiii materiile respective.
Asadar, Ministrul Educatiei anunta ca reducerea orarului pentru elevi, aplicata de la anul, se va face prin "taierea unor discipline". "E vorba de regandit modul in care disciplinele s-ar putea preda. Ca nu e vorba de taiat ore, ci de taiat discipline", a declarat Monica Anisie, potrivit Edupedu.ro.
Noile planuri-cadru "trebuie sa fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui sa aiba", a adaugat Anisie.
"Sa stiti ca ne gandim si la profesorii care vor ramane fara catedra, daca nu mai exista disciplina respectiva in planul-cadru", a anuntat ministrul Educatiei. Ministrul a anuntat si ca a semnat deja ordinul de aprobare a manualelor restante pentru clasele a VII-a, care vor ajunge curand in scoli.
Parlamentul a votat in octombrie 2019 un proiect care scade numarul de ore la scoala si liceu.
Elevii din invatamantul primar vor avea 20 de ore/saptamana (fata de 19-22 ore in prezent), elevii de gimnaziu vor avea 25 de ore (fata de 26-34 in prezent) si cei de liceu – 30 de ore pe saptamana.
Concret, legea votata in octombrie arata ca numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este: in medie 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar (4 ore/zi); in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial (5 ore/zi); in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal (6 ore/zi).

rn

Cate ore fac in prezent elevii, la scoala:

rn

In prezent, planurile-cadru pentru invatamantul primar prevad urmatorul numar minim-maxim de ore:
Clasa pregatitoare: Numarul minim de ore pe saptamana: 19 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 20 (maxim 1 ora optionala).
Clasa I: Numarul minim de ore pe saptamana: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 2l (maxim 1 ora optionala).
Clasa a II-a: Numarul minim de ore pe saptamana: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 21 (maxim 1 ora optionala).
Clasa a III-a: Numarul minim de ore pe saptamana: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 21 (maxim 1 ora optionala).
Clasa a IV-a: Numarul minim de ore pe saptamana: 21 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 22 (maxim 1 ora optionala).

rn

In gimnaziu, planurile-cadru in vigoare din 2016 prevad urmatorul numar minim-maxim de ore:

rn

Clasa a V-a: Numarul minim de ore pe saptamana: 26/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 28.
Clasa a VI-a: Numarul minim de ore pe saptamana: 28/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 30.
Clasa a VII-a: Numarul minim de ore pe saptamana: 31/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 33.
Clasa a VIII-a:Numarul minim de ore pe saptamana: 31/ Numarul maxim de ore pe saptamana: 34.