S-ar putea ca magistratii sa nu mai poata beneficia de pensionarea anticipata, inaintea implinirii varstei de 60 de ani. Acest lucru ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2020, dar o propunere legislativa introdusa anul trecut in lege ar putea sa inlature aceasta posibilitate.
Propunerea de lege pentru abrogarea dispozitiilor care reglementeaza posibilitatea pensionarii anticipate a personalului de specialitate juridica din sistemul judiciar a fost inregistrata luni, 11 noiembrie, la Camera Deputatilor. Aceasta urmareste sa anuleze o modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care le-ar fi permis magistratilor, de la 1 ianuarie 2020, sa se pensioneze anticipat si inaintea varstei de 60 de ani. Se pare ca aceasta prevedere a generat foarte multe reactii si controverse, mai ales din cauza faptului ca unii magistrati ar fi putut ajunge sa se pensioneze inainte de 50 de ani.
Modificarea urma sa extinda beneficiul atat cu privire la judecatorii Curtii Constitutionale, cat si la magistratii-asistenti din cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie si din cadrul CCR. Pe scurt, la acest moment, conform Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, doar judecatorii si procurorii au posibilitatea sa se pensioneze anticipat, doar in situatia in care au implinit 60 de ani si au o experienta intre 20 si 25 de ani in magistratura.
Daca propunerea legislativa inregistrata la Camera Deputatilor va trece, se vor pastra aceleasi conditii care exista si in prezent, inclusiv dupa 1 ianuarie 2020 (sub rezerva ca propunerea va deveni lege si va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an).
Schimbarea se doreste pentru ca, in caz contrar, s-ar ajunge la un risc de deficit major de personal (atat din cauza iesirii multor persoane cu experienta din profesie, cat si din cauza extinderii duratei studiilor din cadrul Institutului National al Magistraturii, de la doi la patru ani), daca modificarea care urma sa aiba loc la 1 ianuarie 2020 ar avea loc.
In plus, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a atras atentia asupra riscurilor care pot aparea din cauza situatiei create de posibilitatea de pensionare anticipata, inclusiv din perspectiva luptei impotriva coruptiei.
Proiect de lege: Magistratii nu se vor mai putea pensiona anticipat inainte sa implineasca 60 de ani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...