In luna septembrie 2019, conform Institutului de Statistica Nationala, câstigul salarial mediu nominal brut, pe total tara, a fost de 5041 lei, cu 60 lei (+1,2%) mai mare decât in luna august 2019. Câstigul salarial mediu nominal net a fost 3082 lei in luna septembrie a acestui an, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei (1,2%) iar valorile cele mai mari s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7108 lei).

rn

Septembrie 2019 comparativ cu August 2019

rn

in luna septembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul câstigului salarial mediu net a fost mai mare decât in luna august 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net s‐au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cât si a disponibilizarilor de personal cu câstiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice. Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net, in luna septembrie 2019, fata de luna precedenta au fost inregistrate in urmatoarele sectoare: extractia petrolului brut si a gazelor naturale (+21,8%); fabricarea produselor din tutun (+17,6%); fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (+9,7%); activitati de editare (+9,0%); fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (+6,2%); activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe (+5,2%); activitati de servicii in tehnologia informatiei, activitati de servicii informatice (+5,1%). Scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv
bilete de valoare). De asemenea, scaderile câstigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu câstiguri salariale mai mici fata de medie.
Cele mai semnificative scaderi ale câstigului salarial mediu net, in luna septembrie 2019, fata de luna precedenta au fost inregistrate in urmatoarele sectoare: extractia minereurilor metalifere (‐5,2%); silvicultura si exploatare forestiera, pescuitul si acvacultura (‐4,0%); intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii (‐3,4%); fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (‐3,3%); industria metalurgica (‐2,9%) si extractia carbunelui superior si inferior (‐2,9%).

in sectorul bugetar, in luna septembrie 2019, s‐au inregistrat cresteri ale câstigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta ca urmare a reluarii platii unor drepturi salariale ce nu se acorda pe perioada concediilor de odihna, astfel: invatamânt (+8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice) si administratie publica (+1,2%). Câstigul salarial mediu net a inregistrat o usoara scadere fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (‐0,9%).

Septembrie 2019 comparativ cu Septembrie 2018

rn

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%. Câstigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum Indicele câstigului salarial real, calculat ca raport intre indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, in luna septembrie 2019, a fost de 101,1% fata de luna precedenta si de 110,8% fata de luna septembrie 2018. Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 212,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai
mare fata de cel inregistrat in luna august 2019.