Duminica, 10 noiembrie 2019, in Romania si strainatate se va desfasura primul tur al alegerilor pentru Presedintele Romaniei. Daca niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea de voturi se organizeaza al doilea tur de scrutin in data de 24 noiembrie 2019, la care participa numai primii 2 candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Va fi declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
rn
Diaspora trei zile de vot
rn
Spre deosebire de romanii din tara, pentru prima data la alegerile prezidentiale, romanii din strainatate vor avea la dispozitie trei zile pentru fiecare tur de scrutin 8, 9 si 10 noiembrie – pentru primul tur si 22, 23 si 24 noiembrie – pentru al doilea tur. Orarul de functionare a sectiilor de votare din strainate este urmatorul: Vineri, 8/22 noiembrie 2019, intre orele 12-21; Sâmbata, 9/23 noiembrie 2019, intre orele 7-21; Duminica, 10/24 noiembrie 2019, intre orele 7-21. In ce priveste votul in tara, votarea va incepe duminica, 10 noiembrie 2019 la ora 7,00 si se va incheia la ora 21, 00.
rn
Alegatorii, indiferent in ce tara vor vota, care la ora 21,00 se vor afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se vor afla la rând in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot vor putea sa isi exercite dreptul de vot pâna cel mult la ora 23,59.
rn
Au dreptul sa voteze cetatenii români care au 18 ani impliniti pâna in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarâre judecatoreasca definitiva.
rn
Acessul in sectiile de votare pe baza unui act de identitate valabil
rn
Atat pentru cei din tara, cat si pentru romanii din strainatate accesul la urnele de votare se va face pe baza unui act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar; titlul de calatorie; carnetul de serviciu militar.
rn
Modul de desfasurare a votarii
rn
Votarea la sectiile de votare se desfasoara astfel: alegatorii isi prezinta actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau si introduc datele personale ale alegatorilor in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Acest sistem va semnala daca: persoana care s-a prezentat la vot nu a implinit vârsta de 18 ani pâna in ziua votarii inclusiv; persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot; alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la sectia de votare respectiva; alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la alta sectie de votare; alegatorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorala permanenta; alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin; alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca a votat prin corespondenta, votul prin corespondenta transmis de acesta fiind receptionat de biroul electoral competent.
rn
Alegatorii vor vota separat in cabine inchise, aplicând stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care opteaza. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor. Dupa ce a votat, alegatorul are obligatia de a introduce buletinul de vot in urna. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta.
rn
Urna speciala pentru vot de catre cine si cand poate fi solicitata
rn
Legislativul a prevazut pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai târziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte capersoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
rn
Pot solicita urna speciala si persoanele care in ziua votarii se afla in tara si care din cauza specificului activitatii pe care o desfasoara nu se pot prezenta la sectia de votare.
rn
Pot solicita urna speciala si persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale. in aceasta situatie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilita prin decizie a Biroului Electoral Central.
rn
in cazul in care intr-un penitenciar se solicitaexercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 400 de persoane aflate in detentie, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai târziu in preziua votarii, la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
rn
Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate in spitale pot fi depuse, cel mai târziu in preziua votarii, la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean. Nu sunt prevazute urne mobile pentru votul din diaspora
rn
Votarea intr-o sectie de votare poate fi suspendata in anumite conditii
rn
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora. Suspendarea este anuntata prin afisare la usa sediului sectiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declansat suspendarea. in timpul suspendarii nu poate parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare, in acelasi timp. Candidatii si persoanele acreditate care asista la votare nu pot fi obligate sa paraseasca sala de votare in acest timp.