In contextul in care optati pentru cumparaturile online Politia Româna, vine cu o serie de recomandari de care va invitam sa tineti cont mai ales ca ne apropiem de perioada cumparatruike ocazionte de Black Friday si de Sarabatori.

rn

in ce priveste fraudele online, printre cele mai intâlnite situaţii, se afla vânzarile fictive, adica postarea de anunturi de vânzare online, iar, ulterior, dupa convingerea cumparatorilor sa transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.

rn

De asemenea, cumparatorii pot primi pe email, mesaje care care par a fi trimise de firme sau persoane de incredere, insa adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel incât sa para ca sunt legitime. Se mai folosesc adrese foarte similare, de pilda cu o litera in plus sau minus sau cu cifra 0 in locul literei O. in conţinutul mesajului poate fi introdus un link care te conduce catre o pagina falsa, iar in momentul in care se introduc date precum username si parola, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai intâlnite ameninţari in mediul cibernetic).

rn

Iata de ce anume trebuie sa tineti cont:

rn

CONEXIUNEA LA INTERNET

Atunci când navigaţi pe web de pe dispozitivul dumneavoastra, asiguraţi-va ca aceasta conexiune este securizata prin HTTPS, unde pictograma unui lacat iti spune ca pagina accesata este securizata.

rn

Puteţi verifica intotdeauna acest lucru la inceputul adresei URL. Exemplu: https://www.politiaromana.ro/

rn

COMERCIANTII

rn

Aveti incredere doar in magazinele oficiale de aplicatii pentru mobil! Nu faceţi niciodata clic pe un link/o anexa dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificati adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legatura cu acea companie. Evitaţi operatorii economici care nu afiseaza date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscala etc.) si care se rezuma la o simpla adresa de e-mail. Este preferabil sa cumparaţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut anterior contacte comerciale si despre care nu exista comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.

rn

Daca se cumpara bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţa a bunului respectiv (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumparat iniţial produsul de la magazin) si certificatul de garanţie emis de producator.

rn

PLATA

rn

Nu platiţi in avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Platiţi pentru marfa dupa ce v-aţi asigurat ca aţi primit ce aţi comandat. in cazul in care efectuaţi totusi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia daca vi se cere codul PIN. Este normal sa vi se ceara codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur sa folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care sa il incarcaţi numai cu suma necesara achiziţiei.

rn

Foarte important este sa cunoasteti situatia financiara de pe card, atât inainte de a efectua o tranzactie, dar si dupa. Este posibil ca uneori sa va fie incasata mai mult decât suma de pe factura, fara a va da seama de acest lucru.

rn

PRETUL REAL SI CALITATEA PRODUSELOR

rn

Atunci când vreti sa cumparati un produs, informati-va inainte! (chiar cu câteva luni inainte), despre preţul in magazin al acelui produs, dar si in mediul online, al mai multor comercianţi (de regula, aici nu ar trebui sa fie adaosuri comerciale la fel ca in magazin). O practica inselatoare folosita de comercianti, poate fi marirea pretului la un produs, inainte de perioada reducerilor, iar la final, clientii, desi cumpara la promotie, platesc un pret mai mare decât cel initial.

rn

Pe internet exista mai multe comparatoare de preturi cu ajutorul carora puteti vedea daca alti comercianti au preturi mai mici la acelasi produs sau categorie de produse.

rn

Verificati cu mare atentie pretul unui produs pe mai multe magazine sau chiar cautati istoricul de pret al acestuia!

rn

Pot exista abateri de informare privind caracteristicile produsului, dar si cu privire la momentul incheierii contractelor.

rn

Fiti la curent cu specificatiile unui produs! Cititi si review-urile!
in campaniile din mediul online pot sa fie promovate produsele greu vandabile in magazine (fie din cauza calitaţii materialelor din care acestea sunt confecţionate, fie a specificaţiilor tehnice foarte slabe), aspecte care nu pot fi verificate prin percepţia simţurilor proprii, cumparatorul aflându-se doar „sub protecţia unui ecran al unui dispozitiv informatic” pe care il acceseaza.

rn

CONDITII DE CUMPARARE SI RETURNARE

rn

Daca bunurile sunt expediate din strainatate, fiţi atenţi la taxele postale si la alte costuri pe care comerciantul nu le afiseaza/calculeaza, cum ar fi taxe vamale sau TVA. Verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor care nu va plac sau asupra carora v-aţi razgândit. Daca vin din strainatate, s-ar putea ca taxa de returnare prin posta sa fie destul de mare. Tipariţi la imprimanta comanda dumneavoastra, precum si clauzele si condiţiile ce apar pe site la momentul cumpararii, pentru situaţia in care ar exista vreo problema mai târziu.

rn

sursa: politiaromana.ro