Cand a fost vorba de a preveni gripa porcina s-a intervenit asa cum s-a intervenit, doar dupa ce au aparut focarele de infectie, desi autoritatilor judetene aveau posibilitatea de a interveni inainte ca sa apara acele focare de pesta porcina. Insa, comunicarea la nivelul institutiilor judetene este conditionata de lipsa purtatorilor de cuvant, iar acolo unde sunt ori asteapta sa-i solicitam noi ori sunt ocupati sa transmita stiri pe la Bucuresti. Asa ca ne-am gandit sa va aducem la cunostiinta un comunicat emis de Oficiul Sanitar Satu-Mare in legatura cu invazia de soareci cu care se confrunta judetul vecin, cauzate de temperaturile mai ridicate din luna noiembrie. Exact ca in cazul mistretilor infectati si acesti daunatori pot sa se extinda in judetul nostru (cu sau fara informare oficiala) si sa produca pierderi deloc neglijabile la culturile de cereale, pomi fructiferi, pepiniere. De aceea pentru a lua din timp masuri de precautie va redam sfaturile si recomandarile, care au fost date din partea Oficiului Fitosanitar Satu Mare si transmise colegilor din presa din judetul vecin:
rn
Pentru prevenirea si combaterea daunatorilor se vor efectua tratamente chimice numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii : La o densitate de peste 4-5 colonii ( vetre ) pe ha
rn
Se foloseste urmatorul produs :
1. BROMAKOL in doza de 25-50 grame momeli / galerie activa- omologat pana in 25.10 2017
rn
Perioada optima pentru efectuarea tratamentului: la o densitate de peste 4-5 colonii ( vetre ) pe ha.
rn
RECOMANDARI: Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor conform: Ordinului Comun nr. 45/1991 al MAA, privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide, a Legii nr.383/2013 a apiculturii si nr.127/1991 al ACA din Romania; 68/05.02.1992 Ministerul Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Administratie Locala si 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, precum si a Protocolului de colaborare nr. 328432/31.03.2015, incheiat intre Agentia Nationala Fitosanitara si Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania, privind implementarea legislatiei, in vederea protectiei familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse de protectia plantelor.
rn
ALTE RECOMANDARI:
Avand in vedere implementarea cerintelor legale in materie de gestionare referitor la "Introducerea pe piata a produselor de protectia plantelor, agricultorii, care prin activitatea lor depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor au urmatoarele obligatii:
rn
1. Sa utilizeze numai produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, care se regasesc in baza de date PEST-EXPERT.
rn
2. Sa utilizeze produsele de protectie a plantelor doar in scopul pentru care acestea au fost omologate si numai in conformitate cu instructiunile de utilizare- doza/ha,to, cultura, agentul de daunare
si respectarea momentului aplicarii. Aplicarea produselor de protectia plantelor trebuie realizata numai la avertizare.
rn
3. Produsele de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care detin autorizatie pentru utilizarea acestor produse, emisa de unitatea fitosanitara din raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea.
rn
4. Sa nu aplice tratamente cu produse de protectie a plantelor in zonele de protectie a resurselor de apa, in zonele de protectie sanitara si ecologica, precum si in alte zone protejate stabilite in conditiile legii.(parcelele din zona de protectie au o fasie inierbata de 1-3 m, in functie de inclinatia terenului 12%).
rn
5. Toti fermierii trebuie sa pastreze o perioada de cel putin 3 ani documentele de evidenta a produselor de protectie a plantelor utilizate in exploatatie, precum si Registrul cu evidenta produselor de protectia plantelor pe care le utilizeaza.
rn
NOTa: Nerespectarea de catre utilizatorii profesionisti a prevederilor art.67 alin.(1) din Regulamentul (CE) NR. 1.107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectia plantelor pe care le utilizeaza se sanctioneaza cu amenda de la de la 8000 lei – la 10000 lei.
rn
Normele privind ecoconditionalitate sunt obligatorii pentru toti fermierii care solicita plati prin scheme si masuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul national pentru care trebuie sa respecte normele privind ecoconditionalitate in conformitate cu reglementarile in vigoare.”