Miercuri, 30 octombrie 2019, Viorica Dancila a fost al doilea candidat la prezidentiale dupa Dan Barna, care ne-a facut o vizita electorala in Salaj in aceasta campanie. Actualul premier interimar a mai fost in judet, anul acesta prin luna mai, dupa care a venit si grindina. De atunci si pana acum lucrurile s-au schimbat mult, nu doar in ce priveste scena politica (alegeri europarlamentare, arestarea lui Dragnea, motiunea de cenzura impotriva guvernului trecuta in parlament), ci si nivelul de protectie cu care doamna Dancila a fost insotita. Daca in primavara alegerilor europarlamentare era mai relaxata la Zalau, astfel incat sa nu risti sa te impinga si sa te ameninte SPP-isti care o insoteau atunci, acum in toamna alegerilor prezidentiale lucrurile s-au schimbat. Astfel ca doamna si-a adus o cohorta de SPP-isti cu aere de capitala, care ne-a impiedicat sa ne facem treaba la intrarea in sala de la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde era asteptata de electoratul salajean PSD. Intentia noastra era de a avea cateva imagini proprii si ulterior, un mic interviu cu premierul demis, in vizita la Zalau, dat fiind faptul ca, staff-ul care a organizat vizita lui Dancila a anulat conferinta de presa in ultimul moment. Acum daca vrem, putem sa speculam ca aceasta anulare s-a facut probabil pentru a evita o alta gafa ca ceea din primavara, cand Ionel Ciunt a fost transformat din primar in "presedinte al municipiului Zalau", insa oboselile si schimbarile de program in timpul campaniilor electorale nu sunt o noutate, uneori fiind chiar inevitabile.
rn
Din intrebarile pe care doream sa i le punem candidatului PSD la alegerile prezidentiale, din postura avanajoasa de premier (e mai usor sa faci campanie electorala cand esti premier, fie si interimar, avand deplasarile in tara si cohorta de SPP-isti platite tot din bani publici si nu din banii de campanie electorala al PSD-ului), aveam una legata de valul de antipatie al cetatenilor fata de PSD, in conditiile in care tocmai guvernul Dancila a majorat atat pensiile, cat si salariile in procente mari si pe termen scurt, cum nici un alt guvern anterior nu a facut-o. La iesirea unde am fost blocati de SPP-isti, la insistenta noastra Dancila s-a oprit si ne-a raspuns: "Nu exista antipatie fata de PSD, asta intepretati dumneavoastra, daca dumneavoastra credeti ca atatia oameni care au venit la aceasta intalnire, atatia oameni care ne-au urat succes…"
Nu dorim sa o contrazicem pe doamna Dancila ca au fost multi in sala de la Casa de Cultura a Sindicatelor (usor de umplut in situatii de campanie electorala), fiind blocati la intrare de SPP-isti, am putut constata puzderia de bugetari din administratia locala si judeteana. Pozele publicate prin alte parti confirma aceasta constatare, nefiind doar o interpretare de a noastra. La faptul ca acum Dancila avea atat de multi SPP-isti in jurul ei, premierul demis a raspuns "pentru ca sunt premierul Romaniei si pentru ca asa este legea". In noiembrie, vom stii daca Dancila va mai ramane premier, daca gradul de simpatie a poporului pentru PSD s-a schimbat de la ultimele alegeri europarlamentare si daca este suficient sa majorezi pensii si salarii in perioade electorale pentru ca romanii sa te voteze presedinte al tarii.