Postul Craciunului a fost resimtit in comunitatea traditionala a satului romanesc ca un segment temporal al primenirii, al curateniei trupesti si sufletesti, conditie esentiala a intampinarii sarbatorii, dar si ca un anotimp al colindelor.
Muncile casnice, mai ales torsul si tesutul (o indeletnicire a femeilor, care se prelungea pana tarziu, in noapte, mai ales in timpul habelor), curatenia prin casa si in afara ei, adusul lemnelor de la padure sau gunoierea hotarului de dinaintea aratului de primavara – toate munci istovitoare, erau rasplatite, in satul de altadata, prin bucuria si emotia colindelor din ajunul Craciunului.
Colindele – corindele Craciunului – erau invatate in timpul postului: copiii mici le invatau la biserica, sub indrumarea preotului; feciorii din ceata feciorilor (denumita, in Salaj, banda, feciorii satului sau rand de corindatori) le invatau sub atenta supraveghere a tizesului, seful cetei, pe rand, acasa la cate un fecior. Invatarea corecta, de catre toata ceata, a corindelor, era o preocupare foarte importanta, dat fiind faptul ca actul colindatului feciorilor era considerat un examen in fata intregii comunitati, dar mai ales a fetelor de maritat si a familiilor acestora.
Erau colindate toate casele, pentru ca se considera ca e de bun augur sa primesti in casa colindatorii, dar mai intai erau colindate casele cu fete de maritat. Fetele faceau un colac frumos si il puneau pe masa, iar feciorul careia ii era fata draguta il lua. Colacii si vinul primit erau stranse de tizes si erau duse la o sura sau la o casa noua, unde a doua si a treia zi de Craciun se facea dant; acum, fetele tinere erau bagate in dant pentru prima data.
Colindele puneau in circulatie motive arhaice precrestine, care vorbeau despre sacralizarea naturii si despre imagini ale crestinismului cosmic, asa cum se intampla in vechile corinde ale pacurarului (care dezvolta motive mioritice), a cerbului, a calului, dar si motive crestine, centrate pe motivul nasterii Mantuitorului in ieslea saraca de la Viflaim.
E vremea colindelor. Zilele trecute, am avut bucuria de a asculta vocile calde ale corului Gloria Dei, dirijat de inimoasa doamna profesoara Maria Porumb. Colindele au rasunat in sala „Avram Iancu” a Primariei, din pacate in prezenta a prea putini ascultatori, dar poate ca solemnitatea momentului a fost cu atat mai mare. Calde felicitari dirijoarei si coristilor care s-au straduit sa aduca in sufletele celor prezenti cate ceva din taina Praznicului care se apropie.
Aproape in fiecare seara, fiecare biserica din Zalau gazduieste cate un concert de colinde. Sambata, la ora 14.00, la Biserica Greco – Catolica „Sfanta Familie” va avea loc un alt concert de colinde, sustinut de corul bisericii, dirijat de profesorul Grigore Grigorut si de invitatii acestuia. Un nou prilej de bucurie si de ganduri bune pentru toti cei care doresc sa se pregateasca asa cum se cuvine sa primeasca Craciunul.
Sarbatori fericite!